Στο επίκεντρο το «φυτώριο» τζιχαντιστών

Στο επίκεντρο το «φυτώριο» τζιχαντιστών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Απέναντι από το κανάλι με τα τρέντι μπαρ και τις μπιραρίες της βελγικής πρωτεύουσας, η περιοχή που είναι γνωστή ως Μόλενμπεεκ Σεν Ζαν μονοπωλεί τα τελευταία 24ωρα το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ ως δυνάμει φυτώριο τζιχαντιστών. Εκεί άνδρες πίνουν τσάι και γυναίκες καλυμμένες με μαντίλα κάνουν βόλτες καθημερινά. Η γειτονιά είναι ήσυχη τις Κυριακές, ενώ στην άλλη πλευρά, στο ιστορικό κέντρο των Βρυξελλών, νεαροί χίπστερ κατακλύζουν τα καφενεία και τα μπαρ κρατώντας ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα στο χέρι. Η περιοχή, που ιστορικά υπήρξε προπύργιο της βελγικής εργατικής τάξης, έχει περιέλθει στο μικροσκόπιο των Αρχών μετά τις επιθέσεις της Παρασκευής. Πολλές έρευνες συγκλίνουν στο ότι οι δράστες έμεναν εκεί, όπου ζουν 100.000 άνθρωποι, πολλοί εξ αυτών μαροκινής καταγωγής. Ούτως ή άλλως η γειτονιά έχει τη φήμη της ευρωπαϊκής πρωτεύουσας των τζιχαντιστών, έναν χαρακτηρισμό τον οποίο απορρίπτουν πάντως οι ίδιοι οι κάτοικοι. Αποδίδουν τέτοιου είδους υπεραπλουστεύσεις στη σπουδή των ΜΜΕ να δημιουργήσουν θόρυβο αντί να μελετήσουν την πραγματικότητα. Ετσι οι δημοσιογράφοι συρρέουν στην περιοχή μετά την ανακοίνωση πως δύο από τους τζιχαντιστές έμεναν εκεί και πως με αυτήν σχετίζεται και το αυτοκίνητο που εγκαταλείφθηκε έξω από το Παρίσι με μια απόδειξη από πάρκινγκ του Μόλενμπεεκ.

Ο δήμαρχος της περιοχής παραδέχθηκε ότι σημειώθηκαν συλλήψεις, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ δήλωσε ότι οι επιθέσεις οργανώθηκαν «από το εξωτερικό», το οποίο θα μπορούσε να σημαίνει όχι μόνο τη Συρία αλλά και το Βέλγιο και ειδικότερο το Μόλενμπεεκ. «Παρατηρώ πως κάθε φορά υπάρχει ένας σύνδεσμος με το Μόλενμπεεκ», αναγνώρισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι γιγάντιο πρόβλημα». Ενας Μαροκινός που ζούσε εκεί ήταν έτοιμος να επιτεθεί στους επιβάτες τρένου που εκτελούσε τη διαδρομή Αμστερνταμ-Παρίσι, αλλά αφοπλίστηκε από Αμερικανούς που βρέθηκαν μπροστά στο περιστατικό. Ενας Γάλλος υπήκοος, ο οποίος σκότωσε πέρυσι τρία άτομα στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών, επίσης ήταν κάτοικος του Μόλενμπεεκ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή