Κινέζος κροίσος αγόρασε το έργο του Μοντιλιάνι

Κινέζος κροίσος αγόρασε το έργο του Μοντιλιάνι

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και όταν το «θήραμά» του υπερέβη κατά πολύ το όριο των 100 εκατ. δολαρίων, ο Λιου Γικιάν παρέμεινε ψύχραιμος. «Μιλούσα στο τηλέφωνο με μια κοπέλα από τον Οίκο Κρίστις στο Χονγκ Κονγκ, η οποία ανακοίνωνε τα "χτυπήματα" για λογαριασμό μου και συνέχιζε να της πέφτει το τηλέφωνο επειδή ήταν πολύ νευρική», θυμάται ο Λιου, μιλώντας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του στο Πεκίνο. «Τη ρώτησα "Γιατί είσαι τόσο νευρική; Αφού εγώ πληρώνω, και δεν είμαι καν αγχωμένος. Απλώς αγόρασέ το."». Ετσι κατάφερε ο Λιου να εξασφαλίσει μια ελαιογραφία με μια ξαπλωμένη γυμνή γυναίκα, έργο φιλοτεχνημένο στις αρχές του 20ού αιώνα από τον Αμεντέο Μοντιλιάνι, το οποίο δημοπρατήθηκε από τον Οίκο Κρίστις στη Νέα Υόρκη στις 9 Νοεμβρίου. Στη διάρκεια μιας 9λεπτης πώλησης, πέτυχε να εξουδετερώσει πέντε ανταγωνιστές του προσφέροντας 170,4 εκατ. δολάρια, το δεύτερο υψηλότερο τίμημα που καταβλήθηκε ποτέ για έργο τέχνης σε δημοπρασία. «Μόλις άκουσα ότι το αγόρασε Ασιάτης, κατάλαβα ότι ήταν εκείνος», λέει η Ουάνγκ Ουέι, σύζυγος του Λιου, η οποία βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ εκείνη την περίοδο.

«Ο Μοντιλιάνι δεν φιλοτέχνησε πολλά γυμνά, και αυτό είναι ένα από τα καλύτερά του. Αναμφισβήτητα αξίζει τα χρήματα», συμπλήρωσε. Ο Λιου και η Ουάνγκ, 52 ετών και οι δύο, έχουν αποκτήσει φήμη φιλότεχνων στους κύκλους των διανοουμένων της Κίνας, καθώς εκείνος είναι από τους γνωστότερους στη μικρή ομάδα σοβαρών συλλεκτών της χώρας. Για πολλούς είναι ένας πρώην ταξιτζής που έγινε δισεκατομμυριούχος, προκαλώντας αίσθηση όταν αγόρασε μια πορσελάνινη κούπα της δυναστείας Μινγκ έναντι 36,3 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία του Οίκου Σόθμπις. Η Ουάνγκ είναι γνωστή ως κινητήριος δύναμη και γενική διευθύντρια του Μουσείου Λονγκ, το οποίο διαθέτει δύο κτίρια στη Σαγκάη. Επί 20 και πλέον χρόνια, το ζεύγος κατάφερε να συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή παραδοσιακής και σύγχρονης κινεζικής τέχνης, μεγάλο μέρος της οποίας εκτίθεται στα μουσεία.

Λίγες μέρες μετά την αγορά του Μοντιλιάνι, ο Λιου και η Ουάνγκ επέστρεψαν στην αποστολή τους, συμμετέχοντας σε δημοπρασία του μεγαλύτερου οίκου στο Πεκίνο. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν το Μουσείο Λονγκ σε ένα διεθνούς βεληνεκούς προορισμό που θα μπορούσε να σταθεί στο ίδιο επίπεδο με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜοΜΑ) και το Γκούγκενχαϊμ στη Νέα Υόρκη. «Κάθε μουσείο ονειρεύεται ένα γυμνό του Μοντιλιάνι», λεει ο Λιου. «Τώρα ένα κινεζικό μουσείο φιλοξενεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο αριστούργημα, και οι συμπατριώτες μου δεν χρειάζεται να φύγουν από τη χώρα για να θαυμάσουν ένα δυτικό αριστούργημα. Αισθάνομαι πολύ περήφανος για αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή