ΚΟΣΜΟΣ

Ολάντ: «Δεν θα ενδώσουμε στον φόβο»

olant-den-tha-endosoyme-ston-fovo-2110868

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του να μην ενδώσουν στον πειρασμό της αναδίπλωσης, το φόβο, τις υπερβολές ούτε την υστερία, μετά τις επιθέσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Παρίσι.

«Η ειδική αντιτρομοκρατική επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σεν Ντενί, στα βόρεια προάστια του Παρισιού μας επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι είμαστε σε πόλεμο, σε έναν πόλεμο κατά της τρομοκρατίας η οποία αποφάσισε να μας κηρύξει τον πόλεμο», πρόσθεσε σε ομιλία που απηύθυνε στους δημάρχους των γαλλικών πόλεων.

«Μέσω του τρόμου, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος θέλει να ενσταλάξει, με τις σφαγές του, το δηλητήριο της καχυποψίας, του στιγματισμού, της διχόνοιας. Δεν ενδίδουμε στον πειρασμό της αναδίπλωσης, ούτε ενδίδουμε στο φόβο, τις υπερβολές, την υστερία».

Ο πρόεδρος Ολάντ πρόσθεσε ότι «δημοτικοί αστυνομικοί, ως ενισχύσεις της αστυνομίας και της χωροφυλακής, θα μπορούν να εξοπλιστούν με όπλα από τα διαθέσιμα αποθέματα της εθνικής αστυνομίας». Στη Γαλλία, οι 3.900 δημοτικοί αστυνομικοί είναι κατά κανόνα άοπλοι.

Η διάλυση χώρων και οργανώσεων που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, η οποία γίνεται ευκολότερη στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στο υπουργικό συμβούλιο, θα γίνει αμέσως, δεσμεύτηκε ο Φρανσουά Ολάντ. «Αν ορισμένα άτομα επιδίδονται στην υποστήριξη της τρομοκρατίας, σε ορισμένους χώρους, σε συλλόγους, σε ομάδες, το νομοσχέδιο που προτάθηκε σήμερα το πρωί προβλέπει ότι μπορούν να διαλυθούν. Θα διαλυθούν αμέσως», μόλις θεσπιστεί ο νόμος, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

«Μετά τις επιθέσεις, η κοινωνική συνοχή μας είναι η καλύτερη απάντηση και αυτή εκφράζεται με την εθνική μας ενότητα. Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι απέναντι σε κάθε μορφή μίσους. Καμία ξενοφοβική, αντισημιτική, αντιμουσουλμανική ενέργεια δεν πρέπει να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ προς τους δημάρχους.

Η συμμετοχή των ΗΠΑ και της Ρωσίας σε έναν ευρύ συνασπισμό θα συμβάλει σε ένα καθοριστικό πλήγμα στο ΙΚ, δήλωσε ο πρόεδρος Ολάντ. «Θα επισκεφτώ την Ουάσιγκτον την προσεχή Τρίτη και τη Μόσχα την προσεχή Πέμπτη για να συζητήσω με τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν τον συντονισμό των προσπαθειών μας ώστε να συνεργαστούμε στενά για την επίτευξη του στόχου (η καταπολέμηση του ΙΚ) στο εγγύς μέλλον».

Σε δήλωσή του στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV, ο Ολάντ τόνισε χαρακτηριστικά ότι τα γεγονότα στο Σεν Ντενί επιβεβαιώνουν ότι η Γαλλία είναι σε κατάσταση πολέμου με την τρομοκρατία. Η τρομοκρατική οργάνωση, το Ισλαμικό Κράτος, έχει όπλα, χρηματοδότηση, πετρελαιοπηγές και εδάφη. Έχει συμμάχους, ανάμεσά τους ορισμένους μέσα στη χώρα μας.