Γιουνκέρ: «Ειδικής μεταχείρισης η απόφαση της Γαλλίας για αύξηση των δαπανών»

Γιουνκέρ: «Ειδικής μεταχείρισης η απόφαση της Γαλλίας για αύξηση των δαπανών»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση της Γαλλίας να αυξήσει τις δαπάνες για την ασφάλειά της μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι πρέπει να τύχει ειδικής μεταχείρισης βάσει των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το υπερβολικό δημόσιο έλλειμμα, έκρινε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκε προχθές Δευτέρα ότι δεν θα φεισθεί ουδεμίας δαπάνης για να ενισχυθούν και να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες ασφαλείας και επιβολής του νόμου ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατία, παρά το γεγονός ότι αυτό θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα πέραν του ορίου που έχει καθοριστεί για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης βάσει του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Αντιμετωπίζουμε σοβαρές τρομοκρατικές ενέργειες. Η Γαλλία, όπως και άλλες χώρες, πρέπει να έχει στη διάθεσή της επιπρόσθετα μέσα. Θεωρώ ότι αυτά τα επιπρόσθετα μέσα δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν ως κανονικές δαπάνες με βάσει το Σύμφωνο Σταθερότητας», επισήμανε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Οι κανόνες της ΕΕ για τα δημόσια ελλείμματα ορίζουν ότι δαπάνες για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων μπορούν να μην υπολογίζονται κατ' εξαίρεση βάσει των κανόνων του Συμφώνου, το οποίο ορίζει πως το έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ ετησίως και απαιτεί από τα κράτη μέλη να μειώνουν το λεγόμενο δομικό έλλειμμά τους κατά μισή μονάδα του ΑΕΠ τον χρόνο ωσότου ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι τα επιπρόσθετα κόστη τα οποία θα αντιμετωπιστούν ως δαπάνες κατ' εξαίρεση θα είναι εκείνα που έχουν στόχο «να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών» κι όχι τη διεξαγωγή ενός πολέμου.

Χθες Τρίτη ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι η ασφάλεια καθίσταται απόλυτη προτεραιότητα. «Θα επανεκτιμήσουμε όλες τις πιθανές δημοσιονομικές δαπάνες στις νέες εξελίξεις», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Γαλλίας για το 2016 είχε θεωρηθεί «γενικά συμμορφωμένο» προς τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, αν και η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει το Παρίσι εναντίον των κινδύνων αθέτησης των καθορισμένων δημοσιονομικών στόχων σε μια έκθεσή της η οποία είχε συνταχθεί πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες την 23η Νοεμβρίου είναι αφιερωμένο στην αξιολόγηση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των 19 κρατών-μελών της νομισματικής ένωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT