Συνδρομή στρατού ζητεί ο Σόιμπλε

Συνδρομή στρατού ζητεί ο Σόιμπλε

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι φωτογραφίες αστυνομικών ντυμένων στο χακί και οπλισμένων έως τα δόντια, που επιχειρούσαν όλη τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο Αμβούργο, προξένησαν απορίες για το αν ανήκουν στην αστυνομία ή στον στρατό. Χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τροφοδότησε τη συζήτηση, προτείνοντας τη συνδρομή του στρατού σε περιπτώσεις εσωτερικής απειλής.

«Αν είχαμε μια κατάσταση όπως αυτή του Παρισιού, ίσως με επιθέσεις σε τρία ή τέσσερα σημεία θα έπρεπε να εξετάσουμε αν επαρκούν οι αστυνομικές δυνάμεις», είπε ο Σόιμπλε σε συνάντηση στο Ντίσελντορφ, όπως έγραψε η εφημερίδα «Ράινισε Ποστ». Τα σχόλια προξένησαν την αντίδραση της αντιπολίτευσης αλλά και της αστυνομίας. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Είναι αντισυνταγματικό. Μόνο η αστυνομία μπορεί να κάνει τη δουλειά της αστυνομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ενωσης Γερμανών Αστυνομικών Ράινερ Βεντλ. «Ο υπουργός Οικονομικών καλά θα κάνει να ασχολείται με τα οικονομικά και να μας παρέχει τα κονδύλια που χρειαζόμαστε».

Το φιλικό παιχνίδι Ολλανδίας-Γερμανίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τρίτη στο Αννόβερο, αναβλήθηκε 90 λεπτά πριν από την έναρξη, ενώ οι αρχές δεν αποκάλυψαν τους λόγους της αναβολής. Ολη τη νύχτα η αστυνομία περιπολούσε στην πόλη και αναζητούσε ύποπτα πακέτα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν συλλήψεις ή να εντοπιστεί εκρηκτικός μηχανισμός, ούτε γύρω από το γήπεδο αλλά ούτε και στον σιδηροδρομικό σταθμό, όπως είχαν αρχικά δηλώσει αστυνομικές πηγές. Ο υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ είπε ότι λεπτομέρειες για τον τύπο της απειλής θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών και προσέθεσε ότι «μέρος της απάντησης μπορεί να προξενήσει ανησυχίες». Η στάση αυτή επαινέθηκε από την καγκελάριο Μέρκελ, που δήλωσε ότι «κάποιες στιγμές πρέπει να επιλέγουμε ανάμεσα στην ελευθερία και την ασφάλεια. Σε αυτή την περίπτωση αποφασίσαμε να είμαστε προσεκτικοί και ορθώς πράξαμε».

Ο Ντε Μεζιέρ επικρίθηκε από την αριστερή αντιπολίτευση ως «επικίνδυνος κινδυνολόγος», ενώ αντιμετωπίστηκε με χιούμορ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η φράση «μέρος της απάντησης μπορεί να προξενήσει ανησυχίες» προστέθηκε ως απάντηση σε σειρά υποθετικών ερωτημάτων όπως «Μήπως η Γερμανία πλήρωσε για να πάρει τη διοργάνωση του Μουντιάλ;» και «Αγκελα, πώς σου φαίνομαι ως υπουργός Εσωτερικών;». Εν τω μεταξύ χθες η γερμανική αστυνομία ζήτησε συγγνώμη από επτά άτομα που είχε συλλάβει την προηγουμένη στο Ααχεν, θεωρώντας ότι σχετίζονται με την τρομοκρατία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή