Ελεύθερος ο κατάσκοπος Πόλαρντ

Ελεύθερος ο κατάσκοπος Πόλαρντ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Υστερα από τριάντα χρόνια σε φυλακή υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ αποφυλακίσθηκε, χθες, ο κατάσκοπος Τζόναθαν Πόλαρντ, που είχε καταδικασθεί για κατασκοπεία προς όφελος του Ισραήλ. Την αποφυλάκιση του Πόλαρντ χαιρέτισε σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Ο λαός του Ισραήλ καλωσορίζει την απελευθέρωση του Τζόναθαν Πόλαρντ. Εχοντας ζητήσει επανειλημμένα την αποφυλάκισή του από πολλούς Αμερικανούς προέδρους, πάντα ήλπιζα ότι θα ζήσω αυτή την ημέρα» είπε ο κ. Νετανιάχου, έχοντας ωστόσο ζητήσει από τα μέλη του υπουργικού του συμβουλίου να μην προβούν σε θριαμβολογίες, δεδομένης της ευαισθησίας της υπόθεσης.

Η αποφυλάκιση του Πόλαρντ από το ομοσπονδιακό σωφρονιστήριο του Μπάτνερ στη Βόρεια Καρολίνα, πραγματοποιήθηκε σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά την καταδίκη του για διοχέτευση άκρως απόρρητων αμερικανικών εγγράφων στο Ισραήλ.

Η υπόθεση Πόλαρντ δίχασε την κοινή γνώμη στις ΗΠΑ, για να καταστεί σημαντικό πρόσκομμα και ενίοτε διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ.

Φέτος το καλοκαίρι, ομοσπονδιακό δικαστήριο προσέφερε χάρη στον 61χρονο Πόλαρντ, από την ποινή ισόβιας κάθειρξης, που του επιβλήθηκε το 1987. Οι συνήγοροί του αποκάλυψαν ότι ο Πόλαρντ έχει εξασφαλίσει εργασία και σπίτι στη Νέα Υόρκη, ενώ οι όροι της χάριτος τον υποχρεώνουν να παραμείνει σε αμερικανικό έδαφος για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Συνελήφθη το 1985

Ο Πόλαρντ, που υπηρετούσε ως αναλυτής στην υπηρεσία αντικατασκοπείας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1985, μετά την αποτυχημένη απόπειρά του να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στην ισραηλινή πρεσβεία της Ουάσιγκτον. Είχε ήδη κινήσει τις υποψίες των ανωτέρων του, έχοντας διαχειρισθεί μεγάλο όγκο διαβαθμισμένου υλικού, που δεν ενέπιπτε στις αρμοδιότητές του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο Πόλαρντ, που αμειβόταν από τους Ισραηλινούς, διοχέτευσε σε αυτούς εκθέσεις αντικατασκοπείας για τις κινήσεις Παλαιστίνιων πολιτικών και ακτιβιστών, καθώς και άφθονο υλικό για τις αμυντικές ικανότητες αραβικών κρατών.

Παρότι ο Πόλαρντ υποστήριξε αργότερα ότι η ομολογία του υπήρξε προϊόν ψυχολογικών βασανιστηρίων, εξεδήλωσε μεταμέλεια σε συνέντευξή του το 1998, λέγοντας ότι δεν θεωρεί τον εαυτό του ήρωα.

«Τίποτα καλό δεν βγήκε από τις πράξεις μου. Προσπάθησα να υπηρετήσω δύο κράτη ταυτόχρονα. Αυτό δεν είναι δυνατόν» είχε πει τότε.

Τα στοιχεία που διοχέτευσε ο Πόλαρντ στο Ισραήλ επέτρεψαν την πραγματοποίηση της επιχείρησης Ισραηλινών αεροσκαφών στην Τύνιδα το 1985, που οδήγησε στον θάνατο 60 μελών της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, καθώς και 200 αμάχων περιοίκων.

Πληροφορίες του Πόλαρντ επέτρεψαν επίσης τον εντοπισμό του Παλαιστίνιου επικεφαλής του στρατιωτικού σκέλους της Φατάχ, Αμπού Τζιχάντ, τον οποίο δολοφόνησαν στην Τύνιδα Ισραηλινοί κομάντος το 1988.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή