Σχέδιο εκτέλεσης του Αλφάνο

Σχέδιο εκτέλεσης του Αλφάνο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχέδιο εκτέλεσης του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας, Αντζελίνο Αλφάνο, από τη μαφία απέκρουσαν οι ιταλικές Αρχές, προχωρώντας στη σύλληψη έξι επιφανών «νονών» στην πόλη Κορλεόνε της Σικελίας, όπως ανέφερε η τοπική αστυνομία την Παρασκευή. Οι έξι άνδρες φέρονται να είναι σύμμαχοι του βασιλιά της μαφίας Σαλβατόρε «Τότο» Ριίνα, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή και εκτίει ισόβια ποινή. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Παλέρμο, Φραντσέσκο Λο Βόι, το σχέδιο εκτέλεσης του Αλφάνο αποκαλύφθηκε ύστερα από την παρακολούθηση τηλεφωνικών συνομιλιών. «Αναφέρθηκαν σε μία πιθανή επίθεση κατά του Αντζελίνο Αλφάνο, άλλοι ήθελαν να το κάνουν στη Ρώμη και άλλοι στη Σικελία», είπε ο Λο Βόι. «Το σχέδιο ήταν να επιτεθούν στον Αλφάνο όταν θα μειωνόταν η ασφάλειά του», προσέθεσε.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι για την καταπολέμηση της μαφίας προειδοποίησαν αμέσως τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών και του σωματοφύλακές του. Η αστυνομία πραγματοποίησε σειρά επιδρομών σε σπίτια γύρω από το Παλέρμο με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και με την υποστήριξη ελικοπτέρου. Η επιχείρηση οδήγησε στη σύλληψη των γκάνγκστερ.

Η έρευνα για το σχέδιο δολοφονίας κατά του Αντζελίνο Αλφάνο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αποκάλυψε την ίδια στιγμή και τις βαθιές διαιρέσεις που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς την εξουσία έχει πλέον αναλάβει η σύζυγος του Ριίνα, Νινέτα.

Η επιχείρηση παρακολούθησης των τηλεφώνων πραγματοποιήθηκε πριν από μερικούς μήνες. Αν και το σχέδιο εκτέλεσης του Αλφάνο φάνηκε αρχικά να έχει εγκαταλειφθεί, η αστυνομία αντιλήφθηκε ότι οι άνδρες σχεδίαζαν τις τελευταίες εβδομάδες να κρύψουν κάποια όπλα. «Η σημερινή σημαντική επιχείρηση στο Κορλεόνε επιβεβαιώνει τους κινδύνους της μαφίας, η οποία μπορεί παρουσιάζεται υποταγμένη και σιωπηλή», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής επιτροπής κατά της μαφίας, Ρόσι Μπίντι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντρέα Ορλάντο, προειδοποίησε, από την πλευρά του, ότι «η μαφία έχει περιορισθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά ακόμη αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη χώρα, γι’ αυτό δεν θα έπρεπε να υποτιμηθεί». Ο Ορλάντο εξέφρασε επίσης τη μεγάλη του αλληλεγγύη προς τον υπουργό Αντζελίνο Αλφάνο. Οι έξι άνδρες διέμεναν σε φάρμες στην ευρύτερη περιοχή της Σικελίας. Στις τηλεφωνικές τους συνδιαλέξεις ανέφεραν ότι επιθυμούσαν ο Αλφάνο να έχει την ίδια μοίρα με τον Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1963. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μάλιστα, ένας εκ των ανδρών ισχυρίσθηκε ότι η σικελική μαφία βρισκόταν πίσω από τη δολοφονία του προέδρου των ΗΠΑ. Οι γκάνγκστερ συνέκριναν τους δύο πολιτικούς άνδρες, επειδή, όπως έλεγαν, αμφότεροι αναδύθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη της μαφίας, αλλά στη συνέχεια την έθεσαν στο περιθώριο. «Ο Αντζελίνο Αλφάνο είναι γουρούνι. Ποιος τον έβαλε εκεί με φιλικές ψήφους;» ακούγεται στο ηχητικό υλικό να λέει ο ένας εκ των έξι μαφιόζων. «Κατέληξε τελικά με τον Μπερλουσκόνι, και πλέον έχουν όλοι ξεχάσει», απαντά ένας δεύτερος άνδρας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή