Η Τουρκία έχει το «κλειδί» για το μεταναστευτικό

Η Τουρκία έχει το «κλειδί» για το μεταναστευτικό

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την εβδομάδα Τούρκοι συνοριακοί φύλακες συνέλαβαν οκτώ Μαροκινούς στην Κωνσταντινούπολη υπό την υποψία ότι ήταν ριζοσπάστες ισλαμιστές, που σκόπευαν να εισέλθουν στην Ευρώπη, ακολουθώντας το μεταναστευτικό ρεύμα. Η Τουρκία έχει προχωρήσει στην κράτηση περίπου χιλίων υπόπτων για διασυνδέσεις με το ISIS μέσα στο 2015, αλλά οι οκτώ άνδρες από την Καζαμπλάνκα είναι οι πρώτοι που συνελήφθησαν, επειδή προσπάθησαν να παραστήσουν τους πρόσφυγες.

Το εν λόγω επεισόδιο υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία ως πύλη για τους πρόσφυγες που βαδίζουν προς την Ευρώπη και προσθέτει στον επείγοντα χαρακτήρα της συζήτησης μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, που αναζητούν το κλειδί στη συνεργασία με την τουρκική πλευρά για να αντιμετωπισθεί η μεταναστευτική ροή. Ο διάλογος αυτός, ωστόσο, εμποδίζεται από την αμοιβαία δυσπιστία. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, η θέση της Τουρκίας ανάμεσα στον ευρωπαϊκό και τον αραβικό κόσμο, την έχει καταστήσει καθοριστικό παράγοντα για την εξεύρεση λύσεων και στις δύο περιοχές.

Για εβδομάδες, η Αγκελα Μέρκελ και οι υπόλοιποι αρχηγοί των ευρωπαϊκών κρατών έχουν προσεγγίσει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε αντάλλαγμα για τη συνεργασία της, η Τουρκία ζητεί οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισ. ευρώ, για να φροντίσει τους 2,2 εκατ. πρόσφυγες, που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και ελεύθερη κίνηση χωρίς βίζα για τους πολίτες της.

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους είναι ήδη καχύποπτοι και διστακτικοί. Η Ευρώπη αναφέρει ότι οι τουρκικές Αρχές έχουν επιτρέψει σε χιλιάδες νέους να περάσουν τα σύνορά της και να ενταχθούν στις τάξεις του ISIS. Οι τουρκικές Αρχές δήλωσαν ότι είχαν προειδοποιήσει τους Γάλλους για τον Ισμαέλ Ομάρ Μοσταφάι, ο οποίος συμμετείχε στα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Σύμφωνα με ανώνυμο αξιωματούχο, η Αγκυρα ποτέ δεν έλαβε απάντηση στις προειδοποιήσεις της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή