Κρίσιμη σύνοδος για τη Νοτιοανατολική Ασία

Κρίσιμη σύνοδος για τη Νοτιοανατολική Ασία

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΑΛΑ ΛΟΥΜΠΟΥΡ. Υπό τον φόβο επιθέσεων από τζιχαντιστές ξεκίνησε χθες η σύνοδος των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ασίας στην Κουάλα Λουμπούρ, στην οποία παρευρίσκονται, εκτός από τους ηγέτες των 10 χωρών της περιοχής και οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Στο ασφυκτικά γεμάτο πρόγραμμα της συνόδου υπάρχει ελπίδα ότι θα συζητηθεί ο «μεγάλος συμβιβασμός» των ΗΠΑ και της Κίνας για τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, που θα οριστικοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στη σύνοδο του Παρισιού. Για την κοινή γνώμη, αυτό που θα μείνει από τη σύνοδο θα είναι μία ακόμη φωτογραφία των ηγετών με παραδοσιακές φορεσιές, όπως συνηθίζεται στις συνόδους των τελευταίων ετών. Πίσω από τα φλας, όμως, θα συζητηθούν ζητήματα μεγάλης περιφερειακής σημασίας, όπως η καταπολέμηση της ετήσιας μάστιγας των γιγαντιαίων πυρκαγιών στην Ινδονησία, από τις οποίες σκοτεινιάζει ο ουρανός των γειτονικών χωρών.

Αναλυτές επεσήμαναν ότι το ζήτημα των εμπρησμών, που στοχεύουν στην εκχέρσωση δασικών εκτάσεων για την καλλιέργεια δέντρων που παράγουν φοινικέλαιο, δεν είναι ούτε περιφερειακό ούτε καν εθνικό, αλλά αφορά τους αξιωματούχους των συγκεκριμένων επαρχιών της Ινδονησίας, που έχουν εξαγοραστεί από τις εταιρείες φοινικελαίου. Ομως, πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν την έδρα τους σε χώρες της περιοχής.

Εξάλλου, κατόπιν κινεζικού αιτήματος, από το προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος λείπουν οι αναφορές στις εντάσεις στη θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η κατασκευή από την Κίνα τεχνητών νησιών προξένησε την αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου έστειλε στην περιοχή το πολεμικό σκάφος USS Lassen και βομβαρδιστικά B-52. Γράφοντας στους Financial Times, o αναλυτής Γιούαν Γκρέιαμ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για ενδοτισμό. «Ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν το πρωτόκολλο της αβλαβούς διέλευσης», έγραψε ο Γκρέιαμ. «Πιθανώς για να καθησυχάσουν τα γεράκια στις ΗΠΑ χωρίς να εκτροχιάσουν τις σινοαμερικανικές σχέσεις ενόψει της συνόδου. Μέχρι όμως η Κίνα να ορίσει νομικά τις διεκδικήσεις της, το αμερικανικό ναυτικό δεν έχει κανένα λόγο να απεμπολεί το δικαίωμά του να επιχειρεί κανονικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή