Εντονοι τριγμοί στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

Εντονοι τριγμοί στο εσωτερικό των ΗΠΑ για το μεταναστευτικό

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μείζον ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, με φόντο τις εκλογές του 2016, εξελίσσεται το προσφυγικό και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ρεπουμπλικανοί, που διαθέτουν πλειοψηφία και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, πέτυχαν σημαντική νίκη στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία (289 υπέρ, 137 κατά) νομοσχέδιο που ορθώνει φραγμό στο σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για υποδοχή περίπου 10.000 Σύρων προσφύγων. Ωστόσο, το μέλλον του εν λόγω νομοσχεδίου παραμένει αμφίβολο στη Γερουσία, ενώ ο Λευκός Οίκος εμφανίστηκε χθες αμετακίνητος στην απόφασή του. Ο Αμερικανός πρόεδρος καυτηρίασε ως «υστερική» τη στάση των Ρεπουμπλικανών, κατηγορώντας τους ότι «φοβούνται χήρες και μικρά παιδιά» που αναζητούν καταφύγιο από την κόλαση του εμφυλίου στη χώρα τους.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή αξιώνει εξονυχιστικό έλεγχο του FBI για κάθε Σύρο και Ιρακινό που ζητεί άσυλο, αλλά και ένορκη βεβαίωση τριών ανώτατων ομοσπονδιακών αξιωματούχων ότι ο υποψήφιος για άσυλο δεν συνιστά απειλή ασφαλείας – προϋποθέσεις που σχεδόν ακυρώνουν το σχέδιο για υποδοχή προσφύγων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και από 47 Δημοκρατικούς βουλευτές και με πλειοψηφία μεγαλύτερη των δύο τρίτων, γεγονός που θα επιτρέψει να ακυρωθεί το αναμενόμενο προεδρικό βέτο, εφ’ όσον συμβεί κάτι παρόμοιο και στη Γερουσία. Κάτι τέτοιο θεωρείται, ωστόσο, εξαιρετικά δύσκολο, καθώς οι Δημοκρατικοί φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν σκληρή μάχη στο δεύτερο νομοθετικό σώμα, ενώ κάποιοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές δεν φαίνονται πρόθυμοι να ακολουθήσουν τη σκληρή γραμμή των συναδέλφων τους στη Βουλή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή