Οι Ιρανοί σιίτες ανησυχούν τo Ισραήλ περισσότερο από το ISIS

Οι Ιρανοί σιίτες ανησυχούν τo Ισραήλ περισσότερο από το ISIS

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Το Ισραήλ θεωρεί τους σιίτες του Ιράν και της Χεζμπολάχ την κορυφαία απειλή και όχι το σουνιτικό ISIS, και υπό αυτό το πρίσμα αποτιμά τις τελευταίες εξελίξεις και σχεδιάζει τη δική του στάση και συνεισφορά στην αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως εκτίμησε ο κορυφαίος αναλυτής του Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφαλείας στο Τελ Αβίβ και πρώην ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας πληροφοριών του ισραηλινού στρατού, Εφρέμ Καμ, «αν ηττηθεί το ISIS θα ωφεληθούμε όλοι, αλλά αυτός που θα ωφεληθεί περισσότερο είναι το Ιράν».

Ωστόσο, το Ισραήλ δηλώνει πρόθυμο να συστρατευθεί στην προσπάθεια κατά του ISIS, παρέχοντας πληροφορίες για τη δράση του. Σύμφωνα με Ισραηλινό διπλωμάτη, οι Ευρωπαίοι συχνά χάνουν τα ίχνη των τζιχαντιστών από τη στιγμή που αυτοί φεύγουν από το ευρωπαϊκό έδαφος, περνούν στην Τουρκία και από εκεί στη Συρία, και σ’ αυτό το σκηνικό η συμβολή των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν επιδεικνύει καμία ανοχή. Οπως έλεγε στη διάρκεια ενημέρωσης στην Ιερουσαλήμ, την οποία παρακολούθησε και η «Κ», ο γ.γ. του ΥΠΕΞ, στενός προσωπικός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Ντορ Γκολντ, «δεν έχετε άλλη επιλογή από το να καταστρέψετε το ISIS. Δεν μπορείτε να διαπραγματευτείτε μαζί τους. Αλλά εσείς πρέπει να αποφασίσετε τι είστε έτοιμοι να κάνετε για να προστατεύσετε εαυτούς».

Αλλάζει η εξίσωση

Σε γεωπολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση Νετανιάχου θεωρεί ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι αλλάζουν την εξίσωση (game changer) και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι ήδη επεξεργάζονται τις πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις, κυρίως τι είδους συνεργασία θα υπάρξει με τη Ρωσία στις δράσεις κατά των τζιχαντιστών και κατά πόσον ένας ενδεχόμενος συμβιβασμός θα διατηρήσει για ένα διάστημα τον Σύρο πρόεδρο Ασαντ στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, οι Ισραηλινοί δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους για αναφορές Ευρωπαίων -με πλέον χαρακτηριστική αυτή της Σουηδής υπ. Εξωτερικών- που συνδέουν την τρομοκρατική δράση του ISIS με τη μη επίλυση του Παλαιστινιακού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT