Η Αργεντινή γυρίζει σελίδα με τον Μ. Μάκρι

Η Αργεντινή γυρίζει σελίδα με τον Μ. Μάκρι

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ. Η πρώτη ήττα της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική από την εκλογή του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα, το 1998, καταγράφηκε την Κυριακή στην Αργεντινή, όπου ο φιλελεύθερος Μαουρίτσιο Μάκρι επεκράτησε οριακά (51,4%-48,6%) του περονιστή Ντάνιελ Σκιόλι. Υστερα από δώδεκα χρόνια διακυβέρνησης από τον Νέστορ Κίρχνερ και εν συνεχεία από τη σύζυγό του Κριστίνα, η Αργεντινή γυρίζει σελίδα – αν και διστακτικά, αφού οι περονιστές εξακολουθούν να ελέγχουν τη Βουλή και τη Γερουσία.

Ο Μάκρι, επιχειρηματίας, γιος του πλουσιότερου ανθρώπου της χώρας, δήμαρχος του Μπουένος Αϊρες και πρόεδρος της ομάδας Μπόκα Τζούνιορς, έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τις ετερόδοξες οικονομικές πολιτικές με βάση τις οποίες συντελέστηκε η ανάκαμψη της Αργεντινής από την κρίση του 2002. Επίσης, υπόσχεται να διαπραγματευθεί με το ΔΝΤ για το χρέος που δεν πλήρωσε η Αργεντινή το 2002, να άρει τους κεφαλαιακούς ελέγχους και να φέρει διαφάνεια στα στατιστικά στοιχεία. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι περονιστές υποστήριζαν ότι η εκλογή Μάκρι θα σημάνει το τέλος πολλών κοινωνικών παροχών που μείωσαν τη φτώχεια τα τελευταία χρόνια.

«Πολλά νοικοκυριά με περιορισμένα οικονομικά ανησυχούν. Θέλω να τους πω ότι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα», έσπευσε χθες να διαβεβαιώσει η αντιπρόεδρος του Μάκρι, Γκαμπριέλα Μικέτι. Τη νύχτα της Κυριακής, ο Μάκρι συνοδευόταν από τη σύζυγο του φυλακισμένου επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Λεοπόλντο Λόπεζ, ενώ στην προσεχή σύνοδο των χωρών της Νότιας Αμερικής (Mercosur), στις 21 Δεκεμβρίου, ο νεοεκλεγείς Αργεντίνος πρόεδρος έχει δεσμευθεί ότι θα ζητήσει την αποπομπή της Βενεζουέλας. Η αναδιάταξη του χάρτη των συμμαχιών και η προβλεπόμενη επανασύσφιγξη των δεσμών του Μπουένος Αϊρες με την Ουάσιγκτον περνάει από τη διάρρηξη των σχέσεων των χωρών της περιοχής με τη Βενεζουέλα – και η διάρρηξη του λατινοαμερικανικού πόλου είναι ίσως το σημαντικότερο γεωπολιτικό διακύβευμα για τις ΗΠΑ.

Για την αποπομπή της Βενεζουέλας, ο Μάκρι δήλωσε ότι θα επικαλεστεί τη διάταξη του καταστατικού του Μercosur με βάση την οποία η προϋπόθεση συμμετοχής είναι η δημοκρατία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή