Στην τελική ευθεία οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις

Στην τελική ευθεία οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε χθες τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό την επόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, σημάδι ότι οι διαφορές των δύο πλευρών έχουν γεφυρωθεί σε ικανό βαθμό.

«Υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και στην Κομισιόν για την αναθέρμανση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας και την παράλληλη παρεμπόδιση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που τήρησε την ανωνυμία του.

Στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας «Χουριέτ», ο ανταποκριτής στις Βρυξέλλες συνοψίζει τη μέχρι τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων ως εξής:

Πρώτον, η Ε.Ε. βρήκε τα 3 δισ. ευρώ που προβλέπεται να δοθούν για στήριξη της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία θεωρεί το ποσό ανεπαρκές και διαφωνεί με τη χορήγησή του σε ορίζοντα διετίας.

Δεύτερον, η Τουρκία επιθυμεί πιο δεσμευτική προσέγγιση του ανοίγματος των κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι Βρυξέλλες έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει μόνο στο άνοιγμα του κεφαλαίου 17 («οικονομική και νομισματική πολιτική»), το οποίο θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Δεκεμβρίου.

Τρίτον, η Τουρκία δεν επιθυμεί να παράσχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εντάξει τους Σύρους πρόσφυγες στην τουρκική αγορά εργασίας και για το πότε θα εντείνει τους συνοριακούς ελέγχους, πριν λάβει τις αναγκαίες εγγυήσεις.

Τέταρτον, η Τουρκία εκτιμά ότι δεν έχει φθάσει ακόμη σε ικανοποιητικό επίπεδο το θέμα της απαλλαγής το 2016 όλων των Τούρκων πολιτών από την έκδοση βίζας.

Το ζήτημα της νόμιμης μετεγκατάστασης προσφύγων από τους καταυλισμούς της Τουρκίας, της Ιορδανίας και του Λιβάνου στον υπόλοιπο κόσμο δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Τη μέθοδο αυτή προτίθεται να ακολουθήσει μόνον ο Καναδάς, o οποίος σκοπεύει να ξεκινήσει τη μεταφορά 900 Σύρων προσφύγων την ημέρα από την Ιορδανία προς το Μόντρεαλ και το Τορόντο. Το καναδικό πρόγραμμα υποδοχής θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου και στο πλαίσιό του θα μετεγκατασταθούν 25.000 Σύροι πρόσφυγες. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, ο αριθμός των Σύρων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους εξαιτίας του εμφυλίου ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια.

Περίπου 180.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στη Γερμανία μέχρι στιγμής τον Νοέμβριο, 100 φορές περισσότεροι από τον αριθμό των 1.800 Σύρων προσφύγων που, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», έχουν υποδεχθεί οι ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 2014.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δέχεται πιέσεις να μειώσει την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών πριν από το συνέδριο του κόμματός της, στις αρχές Δεκεμβρίου. «Ολοι στο κόμμα ξέρουν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε πολλές εβδομάδες ακόμη αν κάθε ημέρα έρχονται 10.000 άνθρωποι», δήλωσε το στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών Γιενς Σπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή