Δεσμεύσεις για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητεί ο Σίλβα

Δεσμεύσεις για Ε.Ε. και ΝΑΤΟ ζητεί ο Σίλβα

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνταγματική κρίση κινδυνεύει να βυθιστεί η Πορτογαλία μετά τη χθεσινή αξίωση του συντηρητικού προέδρου Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα από τον ηγέτη των Σοσιαλιστών Αντόνιο Κόστα να δώσει σαφείς εγγυήσεις ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ως προϋπόθεση για να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η Πορτογαλία εισήλθε σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις βουλευτικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιο διατήρησε μεν την πρώτη θέση, αλλά έχασε την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Η κυβέρνηση του Κοέλιο επιβίωσε επί 11 μόνον ημέρες, προτού καταψηφιστεί από το Κοινοβούλιο. Ο Αντόνιο Κόστα απέσπασε συμφωνίες κυβερνητικής συνεργασίας από τα κόμματα της Αριστεράς, κάτι που του εξασφάλισε τη δεδηλωμένη. «Ο πρόεδρος ζήτησε επίσημη διευκρίνιση των ερωτημάτων που έμειναν αναπάντητα από τις ξεχωριστές, διαφορετικές συμφωνίες που υπέγραψε το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το Αριστερό Μπλοκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους Πράσινους, δημιουργώντας αμφιβολίες για τη σταθερότητα και τη διάρκεια μιας κυβέρνησης μειοψηφίας», αναφέρεται στη σχετική δήλωση της προεδρίας.

Ο Αντόνιο Κόστα απέφυγε οποιαδήποτε δήλωση. Ωστόσο, η αντίδραση του Κομμουνιστικού Κόμματος υπήρξε άμεση. «Δεν υπήρχε κανένας λόγος που να ωθεί τον πρόεδρο να αξιώσει εγγυήσεις και προϋποθέσεις», δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο ηγέτης των Κομμουνιστών Τζερόνιμο ντε Σόουζα. «Πρόκειται για μια νέα απόπειρα του Καβάκο Σίλβα να παρακάμψει το σύνταγμα – απόπειρα που θα συναντήσει την απαιτούμενη, δημοκρατική απάντηση».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή