Κόσοβο: 200.000 υπογραφές για ακύρωση της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας

Κόσοβο: 200.000 υπογραφές για ακύρωση της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης παρέδωσαν στην πρόεδρο του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα αίτημα παραίτησης της Πρίστινας από τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι, το οποίο υπογράφουν 200.000 πολίτες.

 Βουλευτές της αντιπολίτευσης και μέλη του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση" παρέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες τη λειτουργία της Βουλής του Κοσόβου διαμαρτυρόμενοι κατά του σχεδίου συγκρότησης Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Κόσοβο, με το οποίο, όπως υποστηρίζουν, δίνεται ευρεία αυτονομία στη σερβική μειονότητα.

Τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα, "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου", "Αυτοδιάθεση" και "Πρωτοβουλία για το Κόσοβο" παρέδωσαν το αίτημα στην πρόεδρο του Κοσόβου υπογραμμίζοντας ότι με τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, που προβλέπεται στη συμφωνία Βελιγραδίου – Πρίστινας, την οποία οι Βρυξέλλες αποκαλούν "ιστορική" βαθαίνουν ακόμη περισσότεροι εθνοτικές διαιρέσεις και ενισχύεται η επιρροή τη Σερβίας στο Κόσοβο.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας που διεξάγεται στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς ανεξαρτησία το 2008. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία, αλλά η ΕΕ ενθάρρυνε το διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.

Με βάση το Σύνταγμα του Κοσόβου οι αρχές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη κάθε πρωτοβουλία πολιτών, η οποία στηρίζεται από το 10% του πληθυσμού.  

Η πρόεδρος του Κοσόβου προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο στις 10 Νοεμβρίου ανέστειλε την εφαρμογή της συμφωνίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και θα γνωμοδοτήσει για τη συνταγματικότητά της έως τον Ιανουάριο του νέου έτους.

Την περασμένη εβδομάδα προκλήθηκε χάος στην Πρίστινα όταν βουλευτές της αντιπολίτευσης έριξαν για μία ακόμη φορά δακρυγόνο μέσα στη Βουλή και ψέκασαν με σπρέι πιπεριού μέλη της κυβέρνησης και τους φρουρούς ασφάλειας. Ταυτόχρονα στο κέντρο της πόλης ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης και αστυνομικών.

Η αστυνομία συνέλαβε τη βουλευτή της αντιπολιτευόμενης "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου" Ντονίκα Καντάι Μπουγιούπι και επιχείρησε να συλλάβει τον ιδρυτή και βουλευτή του αντιπολιτευόμενου κινήματος "Αυτοδιάθεση".

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή