Μέρκελ: Η Τουρκία, χώρα-κλειδί για το προσφυγικό

Μέρκελ: Η Τουρκία, χώρα-κλειδί για το προσφυγικό

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Αταλάντευτη στην πολιτική της στο προσφυγικό ζήτημα εμφανίστηκε χθες ενώπιον της γερμανικής Βουλής, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, διαψεύδοντας τις ελπίδες εκείνων των συντηρητικών στελεχών στον κυβερνητικό της συνασπισμό που ήλπιζαν ότι θα ανακρούσει πρύμναν. Απαιτούνται «βαθιές αναπνοές και υπομονή», υπογράμμισε στην ομιλία της. Χώρα-κλειδί είναι, κατά το Βερολίνο, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η Τουρκία, ενώ η Μέρκελ επέδειξε επιείκεια στις ελληνικές δυσκολίες για τη δημιουργία των hotspots και αναφέρθηκε στην ανάγκη αποκατάστασης της νομιμότητας στο Αιγαίο.

«Αν θέλουμε να φτάσουμε πάλι σε συντεταγμένες, νόμιμες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τότε απαιτείται μια συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε. – Τουρκίας, και τόνισε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να συμμετάσχουν στην κατανομή, προκειμένου και η Ελλάδα να είναι βέβαιη ότι από τα hotspots που θα δημιουργήσει, οι εταίροι της θα πάρουν τους πρόσφυγες. Η καγκελάριος αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη στην περιοχή του Αιγαίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να αντικατασταθεί η παρανομία από νομιμότητα. «Οταν μιλούμε για διεθνείς προσπάθειες, τότε η Τουρκία είναι ένας εταίρος-κλειδί για την Ε.Ε. Η Τουρκία είναι γείτονάς μας, αυτό σημαίνει ότι βρίσκεται στην απέναντι όχθη των εξωτερικών μας συνόρων και, αν ρίξουμε μια ματιά στους γείτονές της, είναι το Ιράν, το Ιράκ, η Συρία. Είναι δηλαδή χώρες τις οποίες είτε χρειαζόμαστε επειγόντως για τη λύση της διένεξης στη Συρία είτε στις οποίες το Ι.Κ. ήδη κυριαρχεί σε κάποιες περιοχές», δήλωσε η Μέρκελ στη διάρκεια της ομιλίας της στη συνεδρίαση του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2016 και πρόσθεσε ότι αφενός η Τουρκία, με περισσότερους από δύο εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, αλλά και η Ιορδανία και ο Λίβανος, έχουν επωμιστεί αξιοσημείωτο βάρος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Τουρκία, η καγκελάριος επισήμανε πως «είναι προς το συμφέρον μας» να καταφέρει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση, δηλαδή στη φροντίδα των προσφύγων. «Αν θέλουμε να φτάσουμε πάλι σε συντεταγμένες συνθήκες, σε νόμιμες συνθήκες στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., τότε απαιτείται μια συνεργασία με την Τουρκία» και, αναφερόμενη στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε: «Εργαζόμαστε σε μια κοινή ατζέντα, η οποία οικοδομείται στη βάση σχέσεων καλής γειτονίας. Εδώ παίζει βεβαίως ρόλο και το άνοιγμα κεφαλαίων στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας, αλλά και το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας. Για εμάς, παίζει ρόλο το ότι θέλουμε γρήγορα μια συμφωνία επανεισδοχής με την οποία θα επιστρέφουν στην Τουρκία όχι μόνο Τούρκοι πολίτες, αλλά και πολίτες τρίτων χωρών».

Η Μέρκελ τόνισε ακόμη ότι στο Αιγαίο, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δύο εταίρων στο ΝΑΤΟ, «κυριαρχεί αυτήν τη στιγμή η παρανομία», και «αυτό δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους πως λάθος άνθρωποι κερδίζουν από τον πόνο των προσφύγων». Και γι’ αυτό «πρέπει να αντικαταστήσουμε την παρανομία με τη νομιμότητα – είναι προς το συμφέρον ημών και της Τουρκίας», συνέχισε η καγκελάριος και αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη για αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και σε συνεργασία με την Τουρκία, που σημαίνει, όπως είπε, αντιμετώπιση της εγκληματικότητας των διακινητών και βελτίωση της προοπτικής των προσφύγων στην Τουρκία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή