ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ανδρας έκλεβε διατηρημένους εγκεφάλους από ιατρικό μουσείο και τους πουλούσε στο ίντερνετ

ΗΠΑ: Ανδρας έκλεβε διατηρημένους εγκεφάλους από ιατρικό μουσείο και τους πουλούσε στο ίντερνετ

Την ενοχή του ομολόγησε ένας άνδρας 23 ετών ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη στις ΗΠΑ, κατηγορούμενος ότι είχε διαρρήξει ιατρικό μουσείο αφαιρώντας διατηρημένους εγκεφάλους ανθρώπων και άλλους ιστούς και στη συνέχεια τα πουλούσε μέσω ίντερνετ.

Το περιστατικό συνέβη στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών, με τον δράστη ονόματι  Ντέιβιντ Τσαρλς, να αποδέχεται την ενοχή του σε έξι κατηγορίες που του είχαν απαγγείλει και να καταδικάζεται σε κατ΄ οίκον περιορισμό για ένα χρόνο, έχοντας δύο χρόνια αναστολή.

Ο δράστης είχε διαρρήξει το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας της Ιντιάνα αρκετές φορές για να κλέψει δοχεία με εγκέφαλους και άλλους ιστούς, σύμφωνα με το γραφείο του τοπικού εισαγγελέα.

Το μουσείο ήταν κάποτε νοσοκομείο για ψυχασθενείς, που είχε ιδρυθεί το 1848, και αργότερα μετατράπηκε σε μουσείο με αίθουσα νεκροτομής και ανατομίας.

Ο Τσαρλς συλλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 αφού ένας άντρας από το Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας ο οποίος είχε αγοράσει έξι δοχεία με τμήματα από εγκέφαλους στον διαδικτυακό ιστότοπο eBay για 600 δολάρια (565 ευρώ με σημερινές τιμές) ειδοποίησε την αστυνομία, σύμφωνα με τον φάκελο της εισαγγελίας.

Πολλά από τα κλοπιμαία ταυτίστηκαν από έρευνα του ίδιου του αγοραστή μέσω του διαδικτύου με κομμάτια που είχαν κλαπεί από το μουσείο. Ο Τσαρλς αναγνωρίστηκε από ένα χαρτί που βρέθηκε στο μουσείο πάνω στο οποίο είχε αφήσει σημάδι με το ματωμένο του δάχτυλο.

Οι αρχές εντόπισαν 80 συνολικά δοχεία με ανθρώπινους ιστούς, σύμφωνα με τον φάκελο της εισαγγελίας.

Ο Τσαρλς, ο οποίος διατάχθηκε να μην πλησιάσει ποτέ ξανά το μουσείο, έκλεψε επίσης από αυτό και ένα μηχάνημα ηλεκτροκαρδιογραφήματος, περίπου 10 στηθοσκόπια, μια ζυγαριά μωρών και διάφορα άλλα ιστορικής αξίας κομμάτια.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο νεαρός διατάχθηκε επίσης να αποκτήσει και απολυτήριο γυμνασίου, ως όρο της καταδίκης του.