Η προπαγανδιστική παραχάραξη των γεγονότων από τον Τραμπ

Η προπαγανδιστική παραχάραξη των γεγονότων από τον Τραμπ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ψευδείς υποσχέσεις πολλοί υποψήφιοι εκστομίζουν, αλλά κανείς δεν βρίσκεται τόσο βαθιά στον βούρκο της προπαγανδιστικής παραχάραξης όσο ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ακόμη και κάποιοι από τους εσωκομματικούς αντιπάλους του σιωπούν μπροστά στα χονδροειδή ψεύδη με τα οποία ο Τραμπ προσπαθεί να ενεργοποιήσει τη ρεπουμπλικανική βάση.

Οι παραποιήσεις δεν γίνονται λόγω επιπολαιότητας, αλλά αποτελούν σκόπιμη εκστρατεία παραπληροφόρησης, όπως φάνηκε π.χ. από το πινακάκι που ανάρτησε ο Τραμπ με υποτιθέμενη πηγή το «γραφείο εγκληματολογικών στατιστικών». Σε αυτό αναφέρεται ότι το 81% των φόνων λευκών Αμερικανών διαπράττονται από μαύρους. Το πραγματικό ποσοστό είναι 15%, ενώ το γραφείο που αναφέρεται ως πηγή δεν υπάρχει. Υπάρχουν, όμως, επιτελείς του Τραμπ πρόθυμοι να διακινήσουν αυτό το εύληπτο πινακάκι για να μιλήσουν στα ταπεινότερα αισθήματα του αμερικανικού ρατσισμού.

Η κρυπτοφασιστική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ υποβοηθείται από την πλήρη άγνοια μερίδας της αμερικανικής κοινής γνώμης για τη στάση των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή. Ετσι, ο Τραμπ μπορεί να παρακάμψει το ζήτημα των αμερικανικών ευθυνών για τις προσφυγικές ροές, παρουσιάζοντας τους Σύρους πρόσφυγες ως απειλή και υποσχόμενος ότι ως πρόεδρος θα τους απελάσει. Αντιγράφοντας μάλιστα από μία ιστοσελίδα ψευδών ειδήσεων, ο Τραμπ ανακοίνωσε στους οπαδούς του ότι ο πρόεδρος Ομπάμα σκόπευε να φέρει στη χώρα 250.000 πρόσφυγες (ο πραγματικός αριθμός είναι 20 φορές μικρότερος, και τη διαδικασία την έχει μπλοκάρει το Κογκρέσο).

Στο απόγειο των προσπαθειών δηλητηριασμού των αμερικανικών συνειδήσεων βρίσκεται ο ισχυρισμός του Τραμπ ότι την 11η Σεπτεμβρίου 2001 είδε «χιλιάδες μουσουλμάνους στο Νιου Τζέρσι να πανηγυρίζουν». Κάθε απόπειρα να εντοπιστεί έστω και ψήγμα αλήθειας στον ισχυρισμό αυτόν απέτυχε. «Το είδα στην τηλεόραση», επέμεινε ο πολυεκατομμυριούχος υποψήφιος. «Δεν ξέρω σε ποια πολυτελή τρύπα είχε κρυφτεί τότε ο Ντόναλντ Τραμπ», σχολίασε ο Τζορτζ Πατάκι, ένας από τους λίγους ανθυποψηφίους του που τόλμησαν να τον κοντράρουν. «Αλλά εγώ εκείνη την ημέρα είδα τους Αμερικανούς να ενώνονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή