Η γαλοπούλα Εϊμπ «συγχωρέθηκε» από τον Ομπάμα

Η γαλοπούλα Εϊμπ «συγχωρέθηκε» από τον Ομπάμα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη έδωσε σε μία γαλοπούλα την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ακολουθώντας την παράδοση του Λευκού Οίκου να συγχωρεί ένα από τα πουλερικά την παραμονή της Ημέρας των Ευχαριστιών, καθώς έχουν την τιμητική τους στο εορταστικό τραπέζι των Αμερικανών. «Η Αμερική είναι η χώρα των δεύτερων ευκαιριών και αυτή η γαλοπούλα κέρδισε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει την υπόλοιπη ζωή της με άνεση», σχολίασε ο Ομπάμα από τον κήπο της προεδρικής έπαυλης με τις δύο κόρες του, Μάλια και Σάσα, στο πλευρό του. «Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι είναι ο έβδομος χρόνος που συγχωρώ μια γαλοπούλα. Ο χρόνος “πετά” γρήγορα, ακόμη και εάν οι γαλοπούλες δεν το κάνουν», πρόσθεσε αστειευόμενος ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα ευχαρίστησε δημοσίως τις δύο κόρες του για την παρουσία τους στην τελετή απόδοσης χάρης στη γαλοπούλα, που ονομάστηκε Εϊμπ προς τιμήν του προέδρου Αβραάμ Λίνκολν. «Βρίσκονται εδώ μόνο επειδή με κάνει να αισθάνομαι καλά και όχι επειδή πιστεύουν πραγματικά ότι είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνω», είπε ο ίδιος.

Αν και η ακριβής προέλευση της παράδοσης να αποδίδεται ετησίως χάρη σε μία γαλοπούλα παραμένει άγνωστη, ορισμένοι υποστηρίζουν πως ο Τζον Φ. Κένεντι ήταν ο πρώτος πρόεδρος που έδωσε συγχώρεση σε ένα από τα πτηνά τον Νοέμβριο του 1963.

Χθες, Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε και η πολυαναμενόμενη παραδοσιακή παρέλαση της Ημέρας των Ευχαριστιών, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το πολυκατάστημα Macy’s με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του δήμου της Νέας Υόρκης, περίπου 3,5 εκατ. θεατές συγκεντρώθηκαν στα πεζοδρόμια της πόλης για να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι τοπικές αρχές ενθάρρυναν τους Αμερικανούς να πραγματοποιήσουν ομαλά όλα τα εορταστικά τους σχέδια, εφόσον, όπως υποστήριξαν, δεν υπήρχε καμία αξιόπιστη πληροφορία για επίθεση στη Νέα Υόρκη.

Ορισμένοι πολίτες, ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την πιθανότητα τρομοκρατικού χτυπήματος. «Ζούμε σε μια κοινωνία του φόβου, αλλά ό,τι είναι να συμβεί, θα συμβεί και δεν μπορείς να το σταματήσεις», σχολίασε η 52χρονη Τζάκλιν Γουίλιαμς από την Ατλάντα, η οποία δήλωσε πως οι επιθέσεις στο Παρίσι, που κόστισαν τη ζωή σε 130 άτομα, βρίσκονταν συνέχεια στο πίσω μέρος του μυαλού της.

Η αστυνομική παρουσία γύρω από τις εισόδους του μετρό και ανάμεσα στο πλήθος ήταν μεγάλη. Στο σημείο βρίσκονταν, επίσης μέλη μιας νέα αντιτρομοκρατικής μονάδας. Ο επίτροπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, Γουίλιαμ Μπράτον, ανέφερε την Τετάρτη ότι η παρουσία όλων στην παρέλαση με τα τεράστια μπαλόνια του Snoopy, της Hello Kitty και των δεκάδων άλλων χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων είναι ένας τρόπος να πολεμήσουν τα διεθνή γεγονότα που αποβλέπουν στο να υποδαυλίσουν τον φόβο. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς ότι οι δρόμοι, τα τρένα και τα αεροπλάνα θα ήταν απολύτως ασφαλή την Ημέρα των Ευχαριστιών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Reuters-Ipsos οι Αμερικανοί θεωρούν την τρομοκρατία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Περίπου πενήντα εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως αναμένεται ότι παρακολούθησαν τηλεοπτικά την παρέλαση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή