Μίνι Σένγκεν προτείνει ο Ντάισελμπλουμ

Μίνι Σένγκεν προτείνει ο Ντάισελμπλουμ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η πρόταση για «μίνι ζώνη Σένγκεν», που διατυπώθηκε χθες από τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, απορρίφθηκε από τη γερμανική πλευρά, ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι χωρίς τη Συνθήκη Σένγκεν δεν υπάρχει ούτε Ευρωζώνη.

«Αν η Ε.Ε. δεν κατορθώσει να προστατεύσει πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά της σύνορα, τότε θα το κάνει μια μικρότερη ομάδα χωρών. Πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία μας και τα υψηλά στάνταρντ κοινωνικής προστασίας», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ». «Πραγματικά δεν το εύχομαι. Θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους μας. Αλλά δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος μας αν η εισροή προσφύγων εξακολουθήσει με τους ίδιους ρυθμούς». Στη ζώνη που ο ίδιος αποκάλεσε «μίνι Σένγκεν» περιέλαβε τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία.

Επίσημα σχόλια στην τοποθέτηση Ντάισελμπλουμ δεν υπήρχαν ώς χθες το βράδυ, αλλά ανώνυμη πηγή της γερμανικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει κάνει τέτοια επιλογή. «Η δική μας προσέγγιση είναι η προσπάθεια να διατηρήσουμε τη Σένγκεν στην παρούσα μορφή της», δήλωσε η πηγή στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν το πνεύμα της Σένγκεν φύγει από τις χώρες αλλά και από τις καρδιές μας, θα χάσουμε πολύ περισσότερα από τη Σένγκεν», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Ενα κοινό νόμισμα δεν έχει νόημα αν πέσει η Σένγκεν. Πρόκειται για έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Αν ισχύει η ισοδυναμία που αναφέρει ο Γιούνκερ, το ερώτημα είναι πώς η Ολλανδία, μία από τις πιο ανοικτές οικονομίες της Ευρώπης, που έχει επωφεληθεί όσο λίγες χώρες από τα ανοικτά σύνορα, έχει φθάσει να ζητάει συρρίκνωση της ζώνης ελεύθερης κυκλοφορίας σε μια χούφτα χωρών. Η απάντηση είναι ότι ίσως δεν ζητάει, απλώς απειλεί, προκειμένου να επιτύχει στόχους όπως ο διπλασιασμός των προσφύγων που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα στο έδαφός της από 50.000 σε 100.000.

«Οπως όλοι γνωρίζουμε από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, οι μεγάλες αυτοκρατορίες καταρρέουν αν τα σύνορα δεν είναι καλά προστατευμένα», είπε ο ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους Financial Times. «Είναι πραγματικά επιβεβλημένο να το διαχειριστούμε» προσέθεσε, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα «ίσως χρειαστεί να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής», ώστε να φθάσει τουλάχιστον τους 100.000.

Αλλο άρθρο της ίδιας εφημερίδας αναφέρει την «έξωση της Ελλάδας» ως μία από τις πρωτοβουλίες που εξετάζονται. Ομως, «από κάποιες απόψεις, η έξωση της Ελλάδας δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά», έγραψε η εφημερίδα. «Η χώρα δεν έχει κοινά σύνορα με τη ζώνη Σένγκεν, οπότε η έξωσή της δεν θα περιόριζε την εισροή».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή