ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: «Φτωχή» σε συμμετοχή η διαδήλωση κατά του Συριακού Πολέμου

londino-ftochi-se-symmetochi-i-diadilosi-kata-toy-syriakoy-polemoy-2112418

Χαμηλότερη του αναμενόμενου ήταν η συμμετοχή των Βρετανών σε διαδήλωσ κατά του Πολέμου στη Συρία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας μόλις 5000 κόσμος  έλαβε μέρος.

Η διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έπειτα από το κάλεσμα που απηύθυνε η οργάνωση «Stop The War» θα μπορούσε να θεωρηθεί υπό αυτό το πρίσμα ως μια δοκιμασία, ιδίως για το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα που είναι βαθύτατα διχασμένο επί αυτού του ζητήματος.

Ο νεοεκλεγείς ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, πρώην συμπρόεδρος της Stop The War, αντιτίθεται σφόδρα στο ενδεχόμενο αεροπορικών πληγμάτων, ωστόσο πολλοί βουλευτές των Εργατικών έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα ψηφίσουν υπέρ.

Με περίπου 5.000 συμμετέχοντες που συγκεντρώθηκαν μπροστά από την Ντάουνινγκ Στριτ, σύμφωνα με την αστυνομία και τους διοργανωτές, αυτή η κινητοποίηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει τα μεγάλα πλήθη άλλων εποχών.
Το 2003 περισσότεροι από 1 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν διαδηλώσει κατά της στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ, την οποία είχε αποφασίσει ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ.

«Είχαμε στη διάθεσή μας έναν ολόκληρο χρόνο εκείνη την εποχή για να συγκεντρώσουμε τον κόσμο, εδώ δεν είχαμε παρά τέσσερις ημέρες» υποστήριξε η Λίντσεϊ Γκέρμαν, μία από τις εκπροσώπους της οργάνωσης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι βόμβες δε μπορούν να αποτελούν τη σωστή απάντηση στην φοβερή τραγωδία του Παρισιού. Λέμε στους βουλευτές, ειδικά στους βουλευτές των Εργατικών, να μην ξανακάνουν το ίδιο λάθος με την επέμβαση στο Ιράκ» προσέθεσε η ίδια.

«Δεν πιστεύω ότι θα ήταν ο σωστός τρόπος για να στηρίξουμε τους φίλους μας τους Γάλλους. Πρέπει να διδαχθούμε από τα μαθήματα του παρελθόντος» δήλωσε επίσης ο ηθοποιός Μαρκ Ράιλανς, που μαζί με τον κινηματογραφιστή Κεν Λόουτς και τον μουσικό Μπράιαν Ίνο, έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον Ντέιβιντ Κάμερον κατά της επέμβασης.

Την αποδυνάμωση του αντιπολεμικού κινήματος, που καταγράφηκε το Σάββατο, φαίνεται να επιβεβαιώνει μια πρόσφατη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σύμφωνα με την οποία το 58% των Βρετανών δηλώνει ότι εγκρίνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.