Κέρι και Λαβρόφ θα βρεθούν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα για το Κυπριακό

Κέρι και Λαβρόφ θα βρεθούν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα για το Κυπριακό

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η Λευκωσία τις επισκέψεις, με διαφορά μιας μέρας, των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, κυρίων Σεργκέϊ Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα.

Σε σχέση με το Κυπριακό η Λευκωσία θα εστιάσει κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και συγκεκριμένα των εγγυήσεων, δεδομένου ότι οι δύο χώρες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επίσης, θα συζητηθούν διμερή και περιφερειακά ζητήματα.

 

Ο Ρώσος υπουργός θα βρίσκεται στην Λευκωσία την Τετάρτη και ο Αμερικανός ομόλογος την Πέμπτη. Και οι δύο θα γίνουν δεκτοί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχουν συνομιλίες με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη , Μουσταφά Ακιντζί στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας. Ο κ. Λαβρόφ πρότεινε στον κ. Ακιντζί συνάντηση σε γεύμα με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στην «νεκρή» ζώνη, αλλά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έδωσε αρνητική απάντηση.

 

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρώσος υπουργός είπε ότι προσβλέπει σε μια σειρά εποικοδομητικών συνομιλιών και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «τα αποτελέσματα τους θα προσφέρουν ωφέλιμη συμβολή στην ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων για το καλό των δυο λαών και θα υποβοηθήσουν στην ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

 

Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό δήλωσε ότι «παραμένουν αρκετά θέματα, επί των οποίων οι πλευρές δεν μπορούν να φτάσουν σε συμφωνία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι δυο κοινότητες θα επιδείξουν ετοιμότητα για συμβιβασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή