Δεν ζητάει συγγνώμη από την Ρωσία η Αγκυρα

Δεν ζητάει συγγνώμη από την Ρωσία η Αγκυρα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο η Τουρκία να ζητήσει συγγνώμη από τη Μόσχα για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους απέκλεισε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία δεν προτίθεται να ζητήσει συγγνώμη για την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, έπειτα από τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες και αφού εξασφάλισε την υποστήριξη του δικαιώματος της Άγκυρας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας.

«Καμία χώρα δεν πρέπει να μας ζητά να απολογηθούμε, επειδή κάναμε το καθήκον μας», δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι τέτοια περιστατικά εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, όσο η Ρωσία και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός συνεχίζουν να βομβαρδίζουν χωριστά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Κανένας Τούρκος πρωθυπουργός, κανένας πρόεδρος, καμία αρχή δεν θα ζητήσει συγγνώμη…για το γεγονός ότι κάναμε το καθήκον μας», είπε ο Νταβούτογλου. Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι «η Ρωσία θα επανεξετάσει τις οικονομικές κυρώσεις, διότι είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα και των δύο χωρών».

«Είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε μέσω των διπλωματικών και των στρατιωτικών διαύλων με τη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία πρόθεση για κλιμάκωση», πρόσθεσε.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε από την πλευρά του ότι όλες οι χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας υποστηρίζουν πλήρως το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση του εναέριου χώρου της και ανησυχούν για την αυξημένη παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά η έμφαση δίνεται στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Απαγορεύει τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων η Μόσχα

Νωρίτερα, ανώτεροι αξιωματούχοι, δήλωσαν στη διάρκεια συνεδρίασης της κυβέρνησης πως η Ρωσία θα απαγορεύσει τις εισαγωγές κυρίως αγροτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία και μπορεί να επεκτείνει τις κυρώσεις της, αν χρειασθεί. Η Μόσχα μπορεί να καθυστερήσει για μερικές εβδομάδες την επιβολή των περιορισμών στις εισαγωγές τροφίμων ώστε να μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς. Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία θα αποφύγει προς το παρόν να απαγορεύσει εισαγωγές τουρκικών βιομηχανικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή