Ακιντζί – Νταβούτογλου και «Νέα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία»

Ακιντζί – Νταβούτογλου και «Νέα Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική τους, ιδιαίτερη φόρμουλα για τη δημιουργία της «νέας ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας» παρουσίασαν την Τρίτη ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Απευθυνόμενος στον κ. Νταβούτογλου, ο κ. Ακιντζί έκανε λόγο για τη σημασία μιας «ισχυρής ΤΔΒΚ», μέλους της Ε.Ε., με την ιδιότητα του «ιδρυτικού κράτους», μετά τη λύση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία της δημιουργίας της «νέας Κυπριακής Δημοκρατίας» για την περιοχή και την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην Ε.Ε. Ακόμη, τόνισε ότι η «νέα Κυπριακή Δημοκρατία» θα συμβάλει στον διαθρησκευτικό διάλογο.

Νταβούτογλου: Νέα Κυπριακή Δημοκρατία

Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, η Αγκυρα έχει με την τ/κ κοινότητα κοινό πλαίσιο συνεννόησης εφόσον όπως αναφέρθηκε ανέκαθεν υπήρξε στο πλευρό των Τουρκοκύπριων και στην ΤΔΒΚ, την οποία ίδρυσαν οι Τουρκοκύπριοι με την βούληση τους. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την τ/κ πλευρά, επισήμανε ο κ. Νταβούτογλου.

Οπως την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, και σήμερα η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την βιώσιμη και διζωνική λύση, συνέχισε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. «Ελπίζουμε ότι η ε/κ πλευρά θα έχει πιο θετική στάση μπροστά στην προοπτική της λύσης», πρόσθεσε, συγκρίνοντας το 2015 με την περίοδο του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, το τελευταίο διάστημα η Ανατολική Μεσόγειος έρχεται στο προσκήνιο με τις κρίσεις. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της Συρίας, του Λιβάνου και της Παλαιστίνης. «Σε μια τέτοια γεωγραφία, μια ελληνοτουρκική συμφωνία στην Κύπρο θα αλλάξει τα περιφερειακά δεδομένα», επισήμανε επί του θέματος.  

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου για τη λύση του Κυπριακού αυτό που φέρει σημασία είναι η πολιτική βούληση ενώ αναφορικά με την πρόσφατη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για μια συνάντηση κοινωνικού περιεχομένου. Ο ίδιος ευχήθηκε ότι στο μέλλον σε τέτοιου είδους συναντήσεις θα λάβει μέρος και η τ/κ πλευρά.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με της χώρας του με την Ε.Ε., ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για την έναρξη μιας νέας περιόδου μετά την πρόσφατη σύνοδο ενώ όπως είπε η ένταξη της Τουρκίας θα αλλάξει τα δεδομένα για την Ευρώπη και τον διαθρησκευτικό διάλογο. «Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο», κατέληξε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. 

Ακιντζί: «Ισχυρή ΤΔΒΚ μετά την λύση»

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Σήμερα καταβάλλουμε προσπάθειες για να λύσουμε ένα πρόβλημα που διήρκησε μισό αιώνα», επισήμανε ο κ. Ακιντζί και πρόσθεσε πως «μετά τη λύση ο Τουρκοκυπριακός λαός θα πρέπει να έχει ένα ισχυρό ιδρυτικό κράτος-μέλος της Ε.Ε., μία ισχυρή ΤΔΒΚ».

Από την άλλη, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας για τους Τουρκοκυπρίους. Σύμφωνα με τον ίδιον, η λύση του Κυπριακού θα διευκολύνει αυτή την διαδικασία και θα φέρει την περιφερειακή συνεργασία στο ζήτημα της ενέργειας.

Τέλος, θα ανοίξει τον δρόμο της συνεργασίας της Ομόσπονδης Κύπρου με την Τουρκία. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των Ελληνοκυπρίων, τονίζει ο κ. Ακιντζί.

Κατέληξε λέγοντας πως εφόσον βρεθεί λύση στο περιουσιακό θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και ότι το κεφάλαιο των εγγυήσεων έχει παραμείνει για το τέλος των συνομιλιών.

Ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την ευχαρίστησή του για την επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον Τούρκο πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή