Το Παρίσι, η καλύτερη φοιτητούπολη διεθνώς

Το Παρίσι, η καλύτερη φοιτητούπολη διεθνώς

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το Παρίσι είναι περήφανο. Οι νέοι εκπροσωπούν την πιο μεγάλη μας δύναμη και ενσαρκώνουν την πιο μεγάλη μας ελπίδα. Εχουμε μια φιλόδοξη πολιτική για να κάνουμε τους νέους να ανθίσουν, να γίνουν πετυχημένοι, να μπορούν να επιλέξουν και να διαμορφώσουν το μέλλον τους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους φοιτητές προσφέροντάς τους ευκαιρίες σε μια ανοιχτή, δυναμική και δημιουργική πόλη». Αυτή είναι η δήλωση της Αν Ινταλγκό, της δημάρχου του Παρισιού, για τη γαλλική πρωτεύουσα, η οποία αναδείχθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά η καλύτερη φοιτητική πόλη στον κόσμο, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Αθήνα βρίσκεται στην 79η θέση μεταξύ 122 πόλεων, που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο έρευνας της εταιρείας Quacquarelli Symonds (QS).

Ειδικότερα, το Παρίσι ωφελείται από τα χαμηλά δίδακτρα και τον δεύτερο πιο υψηλό αριθμό παγκοσμίως αναγνωρισμένων πανεπιστημίων ανάμεσα στις πόλεις που έλαβε υπ’ όψιν η έρευνα: μόνο το Λονδίνο έχει πιο πολλά. Αυτό μαζί με τη μεγάλη αναγνωρισιμότητα των πανεπιστημίων του Παρισιού από εργοδότες εξηγεί τη συνεχή θέση του Παρισιού στην κορυφή του πίνακα κατάταξης. Μετά το Παρίσι ακολουθούν η Μελβούρνη και το Τόκιο.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που εκπροσωπείται πιο πολύ στον πίνακα κατάταξης 2016 της QS, με 11 πόλεις. Η Βοστώνη (13η) και η Νέα Υόρκη (20ή) βρίσκονται στο Top 20, και ακολουθούν το Σικάγο (30ό), το Λος Αντζελες (42ο) και η Ατλάντα (58η). Μετά τις ΗΠΑ ακολουθούν η Βρετανία (οκτώ πόλεις) και η Αυστραλία (επτά). Ο πίνακας κατάταξης φέρνει στο φως σειρά «νέων» πόλεων, όπως το Οσλο (60ό) και η Σάρτζα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (68ο). Η QS έλαβε υπ’ όψιν 122 πόλεις όπου κατοικούν τουλάχιστον 250.000 κάτοικοι και έχουν δύο ή περισσότερα πανεπιστήμια στον παγκόσμιο πίνακα κατάταξης πανεπιστημίων της QS. Η Αθήνα δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε χθες από την QS, καθώς αυτός σταματά στο νούμερο 75. Οπως δήλωσε χθες στην «Κ» ο Μπεν Σόουτερ, επικεφαλής στο Τμήμα Ερευνών της QS, η Αθήνα βρίσκεται στην 79η θέση, μπροστά από το Μονπελιέ, την Ισταμπούλ, τη Λιλ, την Αγία Πετρούπολη, το Χιούστον και την Αγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή