ΗΠΑ: παραπαίει η μυστική υπηρεσία

ΗΠΑ: παραπαίει η μυστική υπηρεσία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Εκατόν σαράντα τρία κρούσματα διείσδυσης ή απόπειρας διείσδυσης ατόμων τα τελευταία δέκα χρόνια σε εγκαταστάσεις που τελούν υπό την προστασία της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ, αρμόδιας μεταξύ άλλων για τη φύλαξη της προεδρικής οικογένειας, κατέγραψε η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η ιδιαίτερα επικριτική για την υπηρεσία έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, χαρακτηρίζει τη μυστική υπηρεσία ως «τελούσα σε κρίση», ύστερα από σειρά εξευτελιστικών και ενίοτε επικίνδυνων περιστατικών τα τελευταία χρόνια.

Μεταξύ των περιστατικών αυτών ξεχωρίζει σκάνδαλο πορνείας στην Κολομβία, όταν πράκτορες της υπηρεσίας αποκαλύφθηκε να έχουν οργανώσει πραγματικό δίκτυο μαστροπείας στην τουριστική πόλη Καρταχένα της χώρας, κατά τη διάρκεια αποστολής τους με στόχο την προετοιμασία της επίσκεψης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα τον Απρίλιο του 2012.

Η έκθεση, που υπογραμμίζει επίσης τις ελλείψεις στην ομάδα «στενής φύλαξης» του Λευκού Οίκου, αποδίδει ευθύνες στην ηγεσία της υπηρεσίας, αλλά και στο Κογκρέσο, υπεύθυνο για δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της και την παρεπόμενη «κρίση προσωπικού».

Ο επικεφαλής της επιτροπής, Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Γιούτα, Τζέισον Τσάβεζ, εγκαινίασε την έρευνα τον Απρίλιο του 2012, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου πορνείας στην Καρταχένα. Τρεις διευθυντές της μυστικής υπηρεσίας διαδέχθηκαν έκτοτε ο ένας τον άλλον, ενώ σημαντικός αριθμός πρακτόρων και ανώτατων αξιωματικών παύθηκαν, μετατέθηκαν ή τιμωρήθηκαν για τα σκάνδαλα και τις ελλείψεις ασφαλείας.

«Η έκθεση αποκαλύπτει ότι η μυστική υπηρεσία βρίσκεται σε κρίση. Το ηθικό βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, οι δυσλειτουργίες συνεχίζονται και τα προβλήματα ασφαλείας δεν έχουν αντιμετωπιστεί. Η συστημική κακοδιαχείριση πρέπει να πάψει, προκειμένου η υπηρεσία να ανακτήσει τη χαμένη αίγλη της», ανέφερε ο κ. Τσάβεζ.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής και μέλος της επιτροπής, Ελάιτζα Κάμινγκς, τόνισε πως, αν και οι ελλείψεις της υπηρεσίας είναι υπαρκτές, η έκθεση πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση στο Κογκρέσο «για τον κίνδυνο επιβολής δραστικών περικοπών και τις επιπτώσεις που αυτές έχουν».

Στην έρευνά της, η επιτροπή ανακάλυψε δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ πρακτόρων από το 2012, ενόψει της αποστολής τους στην Καρταχένα της Κολομβίας. Στα μηνύματα αυτά, οι πράκτορες εμφανίζονται να προετοιμάζουν τα αναγκαία «εξαρτήματα» για την επίσκεψη: γνώση λίγων λέξεων ισπανικών, αρώματα και δολάρια σε μετρητά για την πληρωμή «ειδικών υπηρεσιών» από ιερόδουλους.

Η επιτροπή διαπίστωσε επίσης ότι η μυστική υπηρεσία απέτυχε να ερευνήσει την ταυτότητα πολλών ενόπλων φρουρών, οι οποίοι βρέθηκαν κοντά στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κέντρο Αντιμετώπισης Λοιμωδών Νόσων, στην Ατλάντα της Τζόρτζια, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο Αμερικανός πρόεδρος βρέθηκε σε ανελκυστήρα, στη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, με ένοπλο φρουρό την ταυτότητα του οποίου αγνοούσε εντελώς η μυστική υπηρεσία.

Η τότε επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας, Τζούλια Πίρσον, αναγκάστηκε να υποβάλει την παραίτησή της, μετά την αποκάλυψη του συγκεκριμένου περιστατικού από τον Τύπο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή