Οι δράστες του Σαν Μπερναρντίνο προετοίμαζαν και άλλο χτύπημα

Οι δράστες του Σαν Μπερναρντίνο προετοίμαζαν και άλλο χτύπημα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγνωστο παραμένει το κίνητρο των δραστών που αιματοκύλισαν το Σαν Μπερναρντίνο την Τετάρτη προτού πέσουν και οι ίδιοι νεκροί από τις σφαίρες αστυνομικών, παρόλο που αργά χθες το βράδυ οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιθέσεις θα μπορούσαν να έχουν ως πηγή έμπνευσης το Ισλαμικό Κράτος. Οπως διαπιστώθηκε κατά την έρευνα που πραγματοποίησαν οι διωκτικές αρχές στο σπίτι τους, ο Σιέντ Ριζουάν Φαρούκ και η Μαλίκ, δράστες της ένοπλης επίθεσης, είχαν σωρεύσει χιλιάδες σφαίρες κάθε διαμετρήματος και είχαν ετοιμάσει και τουλάχιστον 12 αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, ενώ είχαν και υλικά που θα χρησίμευαν στην κατασκευή και άλλων βομβών. Είναι προφανές, σύμφωνα με τις αρχές, ότι προετοίμαζαν και άλλη επίθεση. Επιπλέον, σε έτερο λογαριασμό Φέισμπουκ, τον οποίο διατηρούσε με ψευδώνυμο η Μαλίκ, φέρεται να είχε υποσχεθεί αφοσίωση στο Ι.Κ. και τον ηγέτη του, Αμπού Μπακρ αλ Αμπαγκνταντί. Συνάδελφος του Φαρούκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύζυγός του ήταν τρομοκράτης. Παραμένει άγνωστο γιατί οι δύο δράστες επέλεξαν να επιτεθούν στο πάρτι των συναδέλφων του Φαρούκ στην κοινωνική υπηρεσία της κομητείας. Το FBI χειρίζεται την υπόθεση σαν να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια παρότι ακόμα δεν έχει φτάσει σε σαφές συμπέρασμα για το κίνητρο των δραστών.

Κατά την έρευνα του σπιτιού τους κατασχέθηκαν και αρκετές ηλεκτρονικές μηχανές, σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα. Από την πρώτη εξέτασή τους προκύπτει ότι μία μόλις ημέρα πριν από την επίθεση ο Φαρούκ άρχισε να σβήνει και να καταστρέφει κάποια αρχεία. Επίσης το ζευγάρι είχε καταστρέψει ολοσχερώς δύο κινητά τηλέφωνα και έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή προσπαθώντας -προφανώς- να σβήσει τα ίχνη του.

Χθες, εξάλλου, ο ιατροδικαστής του Σαν Μπερναρντίνο έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των 14 θυμάτων της ένοπλης επίθεσης. Ανάμεσά τους συγκαταλέγεται και ο ελληνικής καταγωγής Νικόλαος Θαλασσινός, ο οποίος εργαζόταν ως επιθεωρητής υγείας της κομητείας και ήταν συνάδελφος του Φαρούκ. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του Τζένιφερ ήταν μεσσιανικοί Ιουδαίοι. Σύμφωνα, μάλιστα, με κάποια δημοσιεύματα ο Φαρούκ και ο μεταστάς είχαν λογομαχήσει έντονα πρόσφατα για θρησκευτικά θέματα. Aλλα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο Φαρούκ, που παλιότερα επισκεπτόταν το τέμενος δύο φορές ημερησίως, ξαφνικά πριν από τρεις εβδομάδες σταμάτησε να πηγαίνει.

Αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που γνωρίζουν καλά όλες τις πτυχές της εξελισσόμενης έρευνας, επισημαίνουν ότι αν και υπάρχουν πολλά ίχνη, δεν υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν το ζευγάρι των δραστών με τρομοκρατικές ομάδες εκτός ΗΠΑ. Ετσι, οι αρχές ελπίζουν ότι από την έρευνα των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα καταφέρουν να δουν κατά πόσο οι δράστες παρακολουθούσαν ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή