Μαίνεται η αντιπαράθεση Βερολίνου – BND

Μαίνεται η αντιπαράθεση Βερολίνου – BND

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε χθες τα ευρήματα μιας καταδικαστικής έκθεσης σε βάρος της Σαουδικής Αραβίας από τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND) και αποκάλεσε το Ριάντ σύμμαχο-κλειδί για την επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων. Η εξαιρετικά ασυνήθιστη αντιπαράθεση μεταξύ Βερολίνου και BND ξέσπασε όταν η τελευταία εξέδωσε αναφορά, στην οποία κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για αποσταθεροποιητική στροφή στην εξωτερική της πολιτική. «Η μέχρι πρότινος προσεκτική διπλωματική στάση των παλιότερων μελών της βασιλικής οικογένειας αντικαθίσταται από μια παρορμητική πολιτική παρεμβάσεων» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της υπηρεσίας. Ειδικότερα, η BND επικεντρώνεται στον ρόλο του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος κατέχει τους θώκους της άμυνας και άλλα πόστα με επιρροή.

Σύμφωνα με την BND, ο ίδιος και ο πατέρας του βασιλιάς Σαλμάν, ο οποίος ανέβηκε στον θρόνο τον Ιανουάριο, επιδιώκουν να προβληθούν ως ηγέτες του αραβικού κόσμου, προωθώντας μια ατζέντα εξωτερικής πολιτικής «με ισχυρό στρατιωτικό στοιχείο καθώς και νέες περιφερειακές συμμαχίες». Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, δήλωσε χθες πως είναι καίριας σημασίας για το Βερολίνο να έχει «μια συνεπή στάση» γύρω από τον ρόλο της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή. «Οι εκτιμήσεις της BND που δημοσιεύτηκαν δεν απηχούν αυτήν τη συνεπή στάση», πρόσθεσε. «Οσοι θέλουν πρόοδο σε αυτά τα πιεστικά ζητήματα στην περιοχή και υπάρχουν πολλά, χρειάζονται εποικοδομητικές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία» είπε. «Οσοι λένε αυτό, δεν απορρίπτουν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και διαφωνίες στα πολιτικά μας συστήματα. Αλλά η Σαουδική Αραβία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στην περιοχή» υπογράμμισε για να υπενθυμίσει στη συνέχεια ότι το Ριάντ συμμετέχει στις συναντήσεις της Βιέννης με στόχο την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Συρία, ενώ παράλληλα σκοπεύει να φιλοξενήσει συνάντηση των αντιπάλων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ ανέφερε ότι το Βερολίνο έχει μια καλή σχέση εμπιστοσύνης με την BND όσον αφορά την ανάλυσή της για τη Μέση Ανατολή. Εξήγησε όμως ότι ο ρόλος της υπηρεσίας, η οποία υπάγεται στην καγκελαρία, είναι να παρέχει πληροφορίες που ζητεί η κυβέρνηση και όχι να προμηθεύει πληροφορίες τους δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν βρίσκεται πίσω από τους χειρισμούς του Ριάντ στον πόλεμο της Υεμένης, όπου η Σαουδική Αραβία έχει τεθεί επικεφαλής μιας συμμαχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση κατά των σιιτών ανταρτών Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα επικρίνει τις επιδρομές, καταγγέλλοντας ότι πλήττονται μη στρατιωτικοί στόχοι. Σχεδόν 5.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύρραξη, οι μισοί εκ των οποίων ήταν άμαχοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή