Στις κάλπες οι Γάλλοι, με διαφαινόμενη άνοδο της Λεπέν

Στις κάλπες οι Γάλλοι, με διαφαινόμενη άνοδο της Λεπέν

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ο πρώτος γύρος των αυριανών περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα πραγματοποιηθεί μετά τη συγχώνευση 22 περιφερειακών σε 13 και παρά την προβλεπόμενη χαμηλή συμμετοχή των Γάλλων ψηφοφόρων στις κάλπες. Τα αποτελέσματα μπορεί να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό τις προεδρικές εκλογές, που θα λάβουν χώρα σε 18 μήνες από σήμερα. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, ιδιαίτερα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, βρίσκεται μπροστά στην ευκαιρία να εγκαθιδρύσει τη θέση του ως ο κερδισμένος της προεκλογικής κούρσας, με δεδομένο ότι οι σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ και το κεντροδεξιό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί μάχονται για να επικρατήσουν και να ανακόψουν την πορεία του ακροδεξιού κόμματος προς τον εκλογικό θρίαμβο.

Περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους ψηφοφόρους δήλωναν πριν από τις περιφερειακές εκλογές ότι η ψήφος τους δεν θα επηρεασθεί από τα συμβάντα στο Παρίσι. Η δυναμική του ακροδεξιού κόμματος έχει, όμως, ενισχυθεί, δεδομένων των υψηλών ποσοστών της αναμενόμενης αποχής και της μεγάλης κινητοποίησης των ψηφοφόρων του Εθνικού Μετώπου.

Σε μία συγκέντρωση του κόμματος στη Λιλ, η Λεπέν είπε απευθυνόμενη στο κοινό ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι το μόνο που μπορεί να παρέχει διαβεβαιώσεις στη Γαλλία αυτή την περίοδο «απέραντης θλίψης». Εγκάλεσε την κυβέρνηση Ολάντ για τις ευθύνες της. «Παραιτήσου, Ολάντ!» φώναζε το ετερόκλητο πλήθος. Οι αυριανές περιφερειακές εκλογές πιθανότατα θα σηματοδοτήσουν το πέρασμα τουλάχιστον δύο γαλλικών περιφερειών από τις 13 στα χέρια του Εθνικού Μετώπου για πρώτη φορά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή