Ενεργειακές προμήθειες από Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ενεργειακές προμήθειες από Κατάρ και Αζερμπαϊτζάν προανήγγειλε ο Ερντογάν

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε το Σάββατο ότι η Τουρκία θα βρει προμηθευτές ενέργειας εκτός Ρωσίας εξαιτίας των ισχυρών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών αφότου η Άγκυρα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο στα σύνορα με τη Συρία.

«Μπορούμε να βρούμε άλλους προμηθευτές», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του και έκανε ιδιαίτερα λόγο για το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ.

Η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής ενέργειας της Τουρκίας, της οποίας καλύπτει το 55% των αναγκών σε αέριο και το 30% των αναγκών σε πετρέλαιο.

Η Άγκυρα εισάγει το 90,5% του πετρελαίου και το 98,5% του φυσικού αερίου που χρειάζεται.

Η Ρωσία διέταξε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, κυρίως ένα εμπάργκο στις εισαγωγές τουρκικών φρούτων και λαχανικών, και επανέφερε τις θεωρήσεις εισόδου για τους τούρκους πολίτες από την 1η του προσεχούς Ιανουαρίου.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει "καμιά ένδειξη" ότι τα αντίποινα αυτά θα πλήξουν τον τομέα της ενέργειας, όμως επιβεβαίωσε ότι υπέγραψε αυτή την εβδομάδα με το Κατάρ μια συμφωνία για την παράδοση υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Τώρα οι Ρώσοι δεν αγοράζουν πλέον τουρκικά υφάσματα. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα καταρρεύσει χωρίς το ένα δισεκατομμύριο δολάρια των εισαγωγών σας», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι η χώρα του απέφυγε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης αυτή την εβδομάδα πως παγώνει το πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού αερίου TurkStream, που επρόκειτο να επιτρέψει τη μεταφορά του ρωσικού φυσικού αερίου μέχρι την Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή "ψέμα". «Ο TurkStream είναι ένα πρόγραμμα το οποίο σταματήσαμε εμείς πριν από λίγο καιρό επειδή η Ρωσία δεν ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις μας», διαβεβαίωσε.

«Γέφυρες» από Τσαβούσογλου για να πέσουν οι τόνοι σε Ρωσία και Τουρκία

Όμως παρά τη σκληρή στάση του Ενροτγάν, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε το Σάββατο έκκληση για διάλογο με τη Ρωσία για να διαλυθούν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου.

«Ασφαλώς έχουμε διαφορετικές απόψεις, όμως οφείλουμε να συνεχίσουμε να μιλάμε για να μειώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο υπουργός έκανε δηλώσεις στη διάρκεια προγεύματος που οργανώθηκε για τους ρώσους πολίτες που ζούν στην Αττάλεια, την πόλη της καταγωγής του στη νότια Τουρκία, η οποία είναι ένας δημοφιλής για τους Ρώσους τουριστικός προορισμός.

Η κατάρριψη στις 24 Νοεμβρίου ενός ρωσικού βομβαρδιστικού από την τουρκική αεροπορία στα σύνορα με τη Συρία προκάλεσε μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μοσχα.

Την Πέμπτη ο Τσαβούσογλου συνάντησε τον ρώσο ομολογό του Σεργκέι Λαβρόφ στο Βελιγράδι. Ήταν η πρώτη επαφή σε υψηλό επίπεδο μεταξυ των δύο χωρών μετά την κατάρριψη του αεροπλάνου.

«Είχα μια πολύ καρποφόρα συνομιλία με τον φίλο μου Σεργκέι Λαβρόφ», υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου. «Θίξαμε όλα τα θέματα σε θετική ατμόσφαιρα», πρόσθεσε.

Ο τούρκος υπουργός προειδοποίησε για νέες "ανακρίβειες" που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, στη Ρωσία.

«Ήρθε η στιγμή για να λυθούν τα προβλήματα, όμως οι σπόροι της διχόνοιας που σπείρατε μπορεί να παραμεινουν για καιρό. Γι' αυτό πρέπει όλοι να δρουν με υπεύθυνο τρόπο», δήλωσε απευθυνόμενος στους Ρώσους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή