ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων της Συρίας για την αντιμετώπιση του ISIS

ΝΑΤΟ: Ενίσχυση των χερσαίων δυνάμεων της Συρίας για την αντιμετώπιση του ISIS

Στο πλευρό του γάλλου ΥΠΕΞ, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία θα πρέπει να υπάρχουν και χερσαίες δυνάμεις που θα επιχειρούν εναντίον του, στάθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ αφού σε δηλώσεις του σε ελβετική εφημερίδα, κάνει λόγο για την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων που πολεμούν τους τζιχαντιστές.

«Δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη του συνασπισμού και των συμμάχων του ΝΑΤΟ», σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε στην Tages-Anzeiger, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων εκτός των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποιούνται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

«Οι ΗΠΑ έχουν έναν περιορισμένο αριθμό ειδικών δυνάμεων. Στο προσκήνιο, ωστόσο, βρίσκεται το θέμα της ενίσχυσης των τοπικών δυνάμεων. Αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή», υπογράμμισε.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε επίσης ότι η σύγκρουση αυτή δεν είναι ένας πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και τον ισλαμικό κόσμο, αλλά ένας πόλεμος κατά "του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας".

«Οι μουσουλμάνοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου αυτού. Τα περισσότερα θύματα είναι μουσουλμάνοι και οι περισσότεροι από αυτούς που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος είναι μουσουλμάνοι», πρόσθεσε.

Το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Τουρκία να βελτιώσει την αντιαεροπορική της άμυνα μετά την κατάρριψη από την Άγκυρα ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους τον περασμένο μήνα, συμπλήρωσε εξάλλου ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι η διεθνής συμμαχία θα υιοθετήσει ένα πακέτο μέτρων για την Τουρκία πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη για μια επίλυση της κρίσης με τη Ρωσία μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους αυτού.

«Τώρα είναι σημαντικό να υπάρξει μια αποκλιμάκωση (της κρίσης) και να δημιουργηθούν μηχανισμοί για να προληφθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Βλέπουμε μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας από τον βορρά στην Μεσόγειο. Εκεί επίσης χρειάζεται να αποφύγουμε παρόμοια περιστατικά όπως αυτό στην Τουρκία», υπογράμμισε.

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κάλεσε την ίδια ώρα τη Ρωσία να "διαδραματίσει έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους", σημειώνοντας ότι "μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει επιτεθεί σε άλλες ομάδες και επικεντρώνεται στην υποστήριξη του καθεστώτος του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η απόφασή του για την αποστολή κι άλλων ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ δεν αποτελεί μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται προς μια εισβολή όπως αυτή που έκαναν το 2003.

Η στρατηγική του για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στην Συρία, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν περιλαμβάνει την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων. Ωστόσο το Πεντάγωνο ανακοίνωσε μια νέα αποστολή μελών των ειδικών δυνάμεων.

Καταγγελία του Ασαντ για βομβραδισμό στα στρατεύματά του από τις συμμαχικές δυνάμεις

«Η Συρία καταδικάζει απερίφραστα την ολοφάνερη επίθεση των δυνάμεων του συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ. Συνιστά κατάφορη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ», επεσήμενα με ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καλώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί μια επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού.

Τέσσερα αεροσκάφη του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ έπληξαν στρατόπεδο των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ την Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο τριών στρατιωτών και τον τραυματισμό 13, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τα αεροσκάφη των συμμαχικών δυνάμεων έριξαν εννέα πυραύλους στο στρατόπεδο την Κυριακή το βράδυ, διευκρινίζεται επίσης στην ανακοίνωση αυτή του συριακού υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους που αναφέρεται επισήμως από τότε που οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ άρχισαν να πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία πριν από περισσότερο από έναν χρόνο.