Νέα εκταφή των θυμάτων του Περλ Χάρμπορ

Νέα εκταφή των θυμάτων του Περλ Χάρμπορ

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα σε ένα παλαιό εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών τα οστά του πληρώματος του θωρηκτού USS Oklahoma έχουν απλωθεί πάνω σε ειδικά διαμορφωμένους πάγκους. Πόδια, βραχίονες, πλευρά και σπόνδυλοι – ό,τι απέμεινε από τους εκατοντάδες ναυτικούς και πεζοναύτες που χάθηκαν πριν από 74 χρόνια, στις 7 Δεκεμβρίου 1941, όταν αιφνίδια η Ιαπωνία επιτέθηκε στο Περλ Χάρμπορ βάζοντας τις ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα, η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτοποιήσει τα οστά. Μετά τη σχετική απόφαση του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, έγινε η εκταφή τους από το κοιμητήριο της Χαβάης όπου είχαν ενταφιαστεί και η μεταφορά τους στο νέο εργαστήριο. Στόχος είναι να επιστραφεί κάθε νεκρός στην οικογένειά του.

Κατά τη βύθιση του θωρηκτού Oklahoma στο Περλ Χάρμπορ χάθηκαν συνολικά 429 ναύτες και πεζοναύτες. Πολλοί από τους ναυτικούς πήδηξαν στη θάλασσα από το πλοίο, που είχε πάρει κλίση. Το βάθος του νερού στο σημείο δεν ξεπερνούσε τα δεκαέξι μέτρα. Εκατοντάδες συνάδελφοί τους, όμως, παγιδεύτηκαν κάτω από το κατάστρωμα. Τριάντα δύο από αυτούς διασώθηκαν, διότι άλλα μέλη του πληρώματος τους άκουσαν να χτυπούν τα τοιχώματα του πλοίου καλώντας σε βοήθεια, και έτσι κατάφεραν να τους απεγκλωβίσουν. Αλλοι κατάφεραν να βγουν από τον σκοτεινό λαβύρινθο κολυμπώντας. Κάποιοι βγήκαν έξω από τα ελάχιστα φινιστρίνια, με τη βοήθεια συναδέλφων τους που δεν χωρούσαν οι ίδιοι να περάσουν ή κάποιων αποφασισμένων να βοηθήσουν άλλους να σωθούν, όπως ήταν ο καθολικός ιερέας του πλοίου και ο οδοντίατρος του.

Οι περισσότεροι νεκροί βρέθηκαν στο εσωτερικό του πλοίου έπειτα από αρκετούς μήνες, και αρχικά, το 1944, τάφηκαν σε δύο νεκροταφεία της Χαβάης. Τρία χρόνια αργότερα έγινε εκταφή και προσπάθεια αναγνώρισής τους με τα ελάχιστα μέσα που υπήρχαν τότε. Τέλος, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την απόφασή του για εκταφή των «αγνώστων» του Oklahoma τον περασμένο Απρίλιο. Ηδη συγκεντρώθηκαν δείγματα DNA από συγγενείς των περισσότερων μελών του πληρώματος και ελήφθησαν δείγματα και από τα οστά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή