Νέοι αποκεφαλισμοί θανατοποινιτών στην Σαουδική Αραβία

Νέοι αποκεφαλισμοί θανατοποινιτών στην Σαουδική Αραβία

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ενας Πακιστανός κι ένας Σαουδάραβας, που είχαν καταδικαστεί αντίστοιχα για εμπορία ναρκωτικών και φόνο, αποκεφαλίστηκαν με ξίφος στη Σαουδική Αραβία, όπου ο αριθμός των εκτελέσεων θανατοποινιτών έφθασε με αυτές τις δύο τις 150 από την αρχή της χρονιάς.

Ο Ικμπάλ Χαν, Πακιστανός υπήκοος που είχε καταδικαστεί διότι προσπάθησε να μεταφέρει στη χώρα ηρωίνη κρυμμένη στο σώμα του, εκτελέστηκε στην ιερή πόλη της Μέκκας (δυτική Σαουδική Αραβία), ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών του βασιλείου.

Ένας Σαουδάραβας, ο Χάινταν αλ Ράντουαν, ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τις δολοφονίες δύο συμπατριωτών του με τους οποίους είχαν διαφορές, αποκεφαλίστηκε στο Κατίφ (ανατολική Σαουδική Αραβία), σύμφωνα με μια δεύτερη ανακοίνωση του υπουργείου.

Ο αριθμός των 150 εκτελέσεων φέτος στη Σαουδική Αραβία ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που είχε καταγραφεί το 2014 (87), σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Είναι ο υψηλότερος από το 1995, όταν το βασίλειο είχε προχωρήσει σε 192 εκτελέσεις θανατοποινιτών, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία.

Ο αριθμός των εκτελέσεων, που γνωστοποιούνται πάντα από το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων, είχε μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Ο φόνος, ο βιασμός, η ένοπλη ληστεία, η αποστασία (η εγκατάλειψη του Ισλάμ) και η εμπορία ναρκωτικών επισύρουν την εσχάτη των ποινών στη Σαουδική Αραβία, όπου εφαρμόζεται μια ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία η Σαουδική Αραβία είναι ανάμεσα στα κράτη που εκτελούν τους μεγαλύτερους αριθμούς θανατοποινιτών, μαζί με την Κίνα, το Ιράν και τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή