Εφεση στην ποινή του λιθοβολισμού Σιναλέζας

Εφεση στην ποινή του λιθοβολισμού Σιναλέζας

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Την έφεση καταδικασθείσας σε θάνατο διά λιθοβολισμού Σιναλέζας αποφάσισαν να εξετάσουν οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «μεγάλη νίκη».

Η 45χρονη παντρεμένη γυναίκα, που εργαζόταν ως οικιακή βοηθός στο Ριάντ, καταδικάσθηκε για μοιχεία τον Αύγουστο από δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Ο εραστής της, επίσης από τη Σρι Λάνκα, καταδικάσθηκε σε 100 ραβδισμούς, καθώς δεν είναι παντρεμένος.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σρι Λάνκα, Χάρσα ντε Σίλβα, είπε ότι το Κολόμπο κατέθεσε αίτηση έφεσης στο κεντρικό Εφετείο του Ριάντ, που συμφώνησε να παραπέμψει την υπόθεση στο επαρχιακό Κακουργιοδικείο για αναψηλάφιση.

Η Σαουδική Αραβία εφαρμόζει την πλέον αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου, της σαρίας, δεχόμενη επικρίσεις από οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το μεγάλο εύρος αδικημάτων που επισείουν τη θανατική ποινή.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία προεδρεύει φέτος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, έχει ήδη εκτελέσει 150 θανατοποινίτες φέτος, κυρίως με δημόσιο αποκεφαλισμό.

Το 2013, οι Αρχές της χώρας αποκεφάλισαν νεαρή οικιακή βοηθό από τη Σρι Λάνκα, η οποία σκότωσε το βρέφος των εργοδοτών της, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις του Κολόμπο για χάρη. Ο αποκεφαλισμός αυτός είχε οδηγήσει τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, να εκφράσει την ανησυχία του για την αυστηρότητα του νομικού συστήματος της Σαουδικής Αραβίας κατά των γυναικών, ενώ η Σρι Λάνκα είχε ανακαλέσει τον επιτετραμμένο της από το Ριάντ σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η παρούσα υπόθεση έχει οδηγήσει σε διαμαρτυρίες στη Σρι Λάνκα, που «τροφοδοτεί» τη Μέση Ανατολή με χιλιάδες άνδρες και γυναίκες μετανάστες, κυρίως ως οδηγούς και οικιακές βοηθούς.

Το 2014, περισσότεροι από 279.900 πολίτες της Σρι Λάνκα ταξίδεψαν στη Μέση Ανατολή για να εργασθούν, αποδίδοντας 7 δισ. δολάρια σε εμβάσματα πίσω στη χώρα τους.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή