Στον δρόμο προς τις εκλογές η Ισπανία

Στον δρόμο προς τις εκλογές η Ισπανία

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές της 20ής Δεκεμβρίου, ο ηγέτης των Ισπανών Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εναντίον του Podemos, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του αριστερού κόμματος αποτελεί «χαμένη ψήφο» και «δώρο στη Δεξιά». Στη διάρκεια συνέντευξής του στη δημόσια τηλεόραση TVE, ο Σάντσεθ εκτίμησε ότι «ούτε το Podemos ούτε οι Ciudadanos έχουν ελπίδες να κερδίσουν τις εκλογές» και ότι μόνο ο δικός του συνδυασμός είναι ικανός να κερδίσει το Λαϊκό Κόμμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Τα προγνωστικά δεν δικαιολογούν, μέχρι στιγμής, την αισιοδοξία του, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το Λαϊκό Κόμμα πρώτο με διαφορά ασφαλείας, και τους Σοσιαλιστές να δίνουν αγώνα στήθος με στήθος με τους Ciudadanos για τη δεύτερη θέση.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, το Λαϊκό Κόμμα παίρνει 27,9%, οι Ciudadanos 21,9%, οι Σοσιαλιστές 20,4%, το Podemos 15,1% και η Ενωμένη Αριστερά 4,3%. Βασικό στοιχείο της προεκλογικής καμπάνιας των Σοσιαλιστών αποτελεί η υπόσχεση του Σάντσεθ ότι, εάν σχηματίσει κυβέρνηση, θα διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες χαλάρωση της λιτότητας και ότι θα αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, αυξάνοντας τις δαπάνες για υγεία, παιδεία και κοινωνική πρόνοια. Οι Σοσιαλιστές υπόσχονται επίσης την αύξηση του βασικού μισθού, που ορίζεται σήμερα στα 648,60 ευρώ, μέχρι το επίπεδο των 1.000 ευρώ μέσα σε μία διετία. Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε σίγουρος για τη νίκη του και δήλωσε, με αινιγματικό ύφος, ότι «μπορεί να υπάρξει κάποια έκπληξη στις 20 Δεκεμβρίου».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή