Ενα μουσείο αυτολογοκρίνεται

Ενα μουσείο αυτολογοκρίνεται

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαδικασία αυτολογοκρισίας έχει ξεκινήσει το Κρατικό Μουσείο της Ολλανδίας (Ρέικσμουζεουμ), καθώς ετοιμάζεται να απομακρύνει από τις περιγραφές περίπου 220.000 όρους εκθεμάτων, οι οποίοι θεωρούνται ρατσιστικοί. «Ο στόχος είναι να μη χρησιμοποιούμε ονομασίες που δόθηκαν από τους λευκούς», εξήγησε η Μαρτίν Γκόσελινκ, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας του Ρέικσμουζεουμ. «Για παράδειγμα, καμιά φορά αποκαλούν εμάς τους Ολλανδούς κάας κοπς (τυροκέφαλους) και δεν θα μας άρεσε να δούμε αυτή την περιγραφή κάτω από μία απεικόνισή μας», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με την Γκόσελινκ, το πρόγραμμα βρισκόταν για κάποια χρόνια σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά τέθηκε σε διαδικασία υλοποίησης μόλις τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ένα ευρωπαϊκό μουσείο επιχειρεί να αντικαταστήσει τους τίτλους και τις περιγραφές των εκθεμάτων του, όπως αναφέρει ο μόνιμος γραμματέας της επιτροπής ηθών του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων με έδρα το Παρίσι, Ραφαέλ Ρόιγκ. «Είχαμε λάβει κάποιες διαμαρτυρίες για συγκεκριμένα αντικείμενα ή εκθέσεις που θεωρήθηκαν προσβλητικές, αλλά από όσο γνωρίζω είναι η πρώτη φορά που καλούμαστε να διαχειριστούμε μια συζήτηση σε σχέση με τους τίτλους και τις περιγραφές», είπε. «Υποστηρίζουμε την απόφαση του Ρέικσμουζεουμ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο πρόγραμμα «Προσαρμογή της Αποικιοκρατικής Ορολογίας» συμμετέχουν και οι δώδεκα έφοροι του Τμήματος Ιστορίας του Κρατικού Μουσείου της Ολλανδίας, οι οποίοι αναζητούν στον ηλεκτρονικό κατάλογο εκθεμάτων τίτλους και περιγραφές που χρήζουν αναδιατύπωσης. Οι ετικέτες των οκτώ χιλιάδων αντικειμένων και έργων τέχνης, που εκτίθενται αυτή τη στιγμή, ανανεώθηκαν εγκαίρως για την επανέναρξη των επισκέψεων από το κοινό το 2013, καθώς το μουσείο βρισκόταν υπό ανακαίνιση για μία δεκαετία. Ορισμένοι τίτλοι, ωστόσο, θεωρούνται ακόμη προβληματικοί. Ενας πίνακας του 1954, «Η Μπαθσέμπα στην τουαλέτα της» του Κορνέλις βαν Χάαρλεμ, περιγράφεται ως «εξωτικός», επειδή μία από τις δύο γυμνές υπηρέτριες της Μπαθσέμπα είναι μαύρη.

Τον περασμένο μήνα, η Γκόσελινκ δήλωσε ότι περίπου διακόσιες περιγραφές είχαν αλλάξει. «Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι να ξεφορτωθούμε τις προσβλητικές περιγραφές στον διαδικτυακό κατάλογο», διευκρίνισε. «Μέχρι στιγμής, εντοπίσαμε 132 περιγραφές με τη λέξη “νέγρος” και αυτό αλλάζει εύκολα. Τώρα αντιμετωπίζουμε τις πιο δύσκολες περιπτώσεις», ανέφερε η ίδια.

Η πρωτοβουλία του Ρέικσμουζεουμ, βέβαια, δεν έγινε αποδεκτή από όλους. «Ορισμένοι είναι θυμωμένοι και αναρωτιούνται γιατί πρέπει να αλλάξουν οι όροι, λένε ότι προσπαθούμε να είμαστε υπερβολικά πολιτικά ορθοί», είπε η Γκόσελινκ. Στην Ολλανδία, μόνο, κατοικούν ένα εκατομμύριο άτομα με καταγωγή από τις πρώην αποικίες, όπως το Σουρινάμε, οι Αντίλλες, η Ινδονησία. «Το κλειδί είναι να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στο να ανταποκριθείς στις ευαισθησίες των εκπροσωπούμενων κοινοτήτων και στο να διαφυλάξεις την Ιστορία», τόνισε ο Ρόιγκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή