Σαουδική Αραβία: Εκλογές με γυναικεία συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία

Σαουδική Αραβία: Εκλογές με γυναικεία συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία

43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιστορική μέρα μπορεί να χαρακτηριστεί η 12η Δεκεμβρίου του 2015 για την Σαουδική Αραβία, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας γυναίκες είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές.

Συνολικά 978 γυναίκες υπέβαλαν υποψιφιότητα, έναντι 5.938 ανδρών, ενώ οι υποψήφιες κατά την προεκλογική τους εκστρατεία έπρεπε να μιλούν πίσω από παραβάν ή να εκπροσωπούνταν από κάποιον άνδρα. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας στις εκλογές η προσέλευση των ψηφοφόρων κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα.

Περίπου 130.000 γυναίκες ήταν εγγεγραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους και ψήφισαν για πρώτη φορά στη ζωή τους, σύμφωνα με αξιωματούχους, που τόνισαν ότι οι άνδρες ψηφοφόροι ανέρχονται στους ένα εκατομμύριο 35 χιλιάδες.

Η Σάλμα αλ Ρασέντ ήταν η πρώτη γυναίκα που γράφτηκε στους εκλογικούς καταλόγους: «Ενιωσα υπέροχα», δήλωσε στο BBC προσθέτοντας: «Η αλλαγή είναι μεγάλη λέξη για να χρησιμοποιήσω, όμως πλέον νιώθουμε ότι εκπροσωπούμαστε από κάποιον».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή