Διαδηλώσεις για παραπομπή της Ρούσεφ

Διαδηλώσεις για παραπομπή της Ρούσεφ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους κατέβηκαν χιλιάδες Βραζιλιάνοι απαιτώντας την παραπομπή της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ, ενώ η κυβέρνηση κλυδωνίζεται από πρωτοφανή σκάνδαλα διαφθοράς αλλά και την άθλια κατάσταση της οικονομίας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε δεκάδες πόλεις, από την πρωτεύουσα Μπραζίλια μέχρι το προπύργιο της αντιπολίτευσης Σάο Πάολο, αλλά, όπως σημειώνουν παρατηρητές, ήταν σημαντικά μικρότερες από αυτές των περασμένων μηνών. Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία παραπομπής της Ρούσεφ έχει ήδη ξεκινήσει. Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής Εντουάρντο Κούνα, αντίπαλος της προέδρου της Βραζιλίας, κατέθεσε το σχετικό αίτημα για την παραπομπή της Ρούσεφ στις αρχές του μήνα. Ομως, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέβαλε τη συζήτηση, προκειμένου να διερευνηθεί ο τρόπος σύγκλησης της επιτροπής για τη συζήτηση της παραπομπής.

Πολλοί διαδηλωτές φορούσαν την μπλούζα της εθνικής ποδοσφαίρου της χώρας, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα κατά του κόμματος της Ρούσεφ, το οποίο θεωρούν υπεύθυνο για το σκάνδαλο των προμηθειών από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, στο οποίο εμπλέκονται σημαντικές προσωπικότητες, από έναν από τους πλουσιότερους τραπεζίτες της χώρας μέχρι και πολιτικούς. Στην Μπραζίλια οι διαδηλωτές πραγματοποιήσαν μία κηδεία-παρωδία της Ρούσεφ και έκαψαν ομοιώματα του προκατόχου και μέντορά της, Λούλα ντα Σίλβα.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο, όπου συγκεντρώθηκαν 40 χιλιάδες άνθρωποι. Ενα πελώριο πανό που υψώθηκε στην κεντρική λεωφόρο της πόλης έγραφε «Παραπομπή Τώρα».

Παρότι οι πολίτες διαμαρτύρονται κυρίως για την εμπλοκή της Ρούσεφ στο σκάνδαλο διαφθοράς, η παραπομπή αφορά την παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, καθώς η κυβέρνηση χρησιμοποίησε κρατικές τράπεζες για να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού. Η χώρα, ούτως ή άλλως, βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή