Επίλογος με επικράτηση της Μέρκελ

Επίλογος με επικράτηση της Μέρκελ

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΡΛΣΡΟΥΗ. Την «πρώτης τάξεως» ηγεσία της Αγκελα Μέρκελ εξήρε ο επικεφαλής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών και εσωκομματικός αντίπαλος της καγκελαρίου, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος επέμεινε στη χθεσινή του ομιλία, στο συνέδριο των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην Καρλσρούη, ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία. Επρόκειτο για τον επίλογο μιας ενδοκυβερνητικής διένεξης, που φάνηκε να κλονίζει την αδιαμφισβήτητη πρωτοκαθεδρία της Μέρκελ. Στις διήμερες εργασίες του συνεδρίου, όμως, τόσο η ηγετική ομιλία της όσο και η συναινετική διάθεση των εν δυνάμει αμφισβητιών της, του Ζεεχόφερ και του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαίωσαν ότι ουδείς μπορεί προς το παρόν να διεκδικήσει το πόστο της στο κόμμα και στην κυβέρνηση.

Το σκηνικό ήταν εντελώς διαφορετικό τον περασμένο Νοέμβριο στη διάρκεια του συνεδρίου των Χριστιανοκοινωνιστών, όταν ο Ζεεχόφερ είχε επικρίνει την άρνησή της να θέσει ένα όριο στον αριθμό των προσφύγων που εισέρχονται στη Γερμανία, τη στιγμή που η ίδια η Μέρκελ παρακολουθούσε αμήχανη τον Βαυαρό ηγέτη να αποθεώνεται από τους συνέδρους για τη συγκεκριμένη αποστροφή. Το επεισόδιο είχε δημιουργήσει την αίσθηση μιας ευάλωτης πλέον καγκελαρίου, αλλά η εικόνα αυτή μεταστράφηκε πλήρως χθες και προχθές στην Καρλσρούη, όπου οι χίλιοι σύνεδροι χειροκροτούσαν όρθιοι επί εννέα περίπου λεπτά την καγκελάριο.

Υπενθυμίζεται ότι Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές συγκροτούν την Ενωση, μια συντηρητική συμμαχία που κυβερνά τη Γερμανία με τη βοήθεια των Σοσιαλδημοκρατών.

Απευθυνόμενος στους παριστάμενους, ο Ζεεχόφερ χαιρέτισε τη δέσμευση της Μέρκελ για «σημαντική μείωση» στον αριθμό των προσφύγων και υιοθέτησε ηπιότερους τόνους στη ρητορική του. «Εχουμε μια έξοχη καγκελάριο», είπε εν μέσω θυελλωδών επευφημιών στην ομιλία του, που διήρκεσε 51 λεπτά και απέσπασε θετικά σχόλια. «Η καγκελάριός μας κάνει μια πρώτης τάξεως δουλειά στην εκπροσώπησή μας στον κόσμο», συμπλήρωσε ο Βαυαρός ηγέτης. «Απολαμβάνει μεγάλη εκτίμηση στη Γερμανία, και το τονίζω και στη Βαυαρία», δήλωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να υποδεχθεί η χώρα μέσα στο 2015, η πλειοψηφία καταφθάνει στη Βαυαρία, με αποτέλεσμα ο Ζεεχόφερ να υφίσταται μεγάλες πιέσεις από τοπικούς αξιωματούχους του συντηρητικού κρατιδίου, οι οποίοι ζητούν να θέσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων. «Αγκελα, το ξέρεις αυτό, σε υποστηρίζουμε σε όλους τους τομείς», είπε ο Βαυαρός ηγέτης, αλλά προειδοποίησε: «Δεν υπάρχει χώρα που μπορεί να δεχθεί πρόσφυγες χωρίς όρια, και ούτε η Γερμανία θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα».

Οι Χριστιανοδημοκράτες σύνεδροι ελπίζουν ότι η δυναμική ομιλία της Μέρκελ, που θεωρήθηκε μία από τις καλύτερες στη σταδιοδρομία της, αλλά και οι ηπιότεροι τόνοι του Ζεεχόφερ θα συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους και θα ενισχύσουν τη δημοτικότητα του κόμματος. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν χάσει πάνω από έξι ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες. «Τα μέλη μας, οι υποστηρικτές μας περιμένουν να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με ευαισθησία και σύνεση, από κοινού Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές», είπε ο Ζεεχόφερ για την προσφυγική κρίση, προτού εγκαταλείψει το βήμα αλλά και σε συνομιλία του με τη Μέρκελ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή