Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν κατά Ερντογάν

Δριμύ «κατηγορώ» Πούτιν κατά Ερντογάν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οξύτατη πολεμική εναντίον της τουρκικής ηγεσίας και προσωπικά του Ταγίπ Ερντογάν σφράγισε την καθιερωμένη, σε ετήσια βάση, συνέντευξη-ποταμό του Βλαντιμίρ Πούτιν στους ανταποκριτές του ρωσικού και του ξένου Τύπου, στις παραμονές των Χριστουγέννων.

Ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι είναι «πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη» η αποκατάσταση σχέσεων συνεργασίας με την κυβέρνηση Ερντογάν-Νταβούτογλου, την οποία κατηγόρησε για «έρποντα εξισλαμισμό» του τουρκικού κράτους, μια πολιτική η οποία, όπως τόνισε, είναι ικανή να κάνει τον Κεμάλ Ατατούρκ «να στριφογυρίζει μέσα στον τάφο του».

Χαρακτηρίζοντας εχθρική πράξη την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροπλάνου SU-24 από την τουρκική πολεμική αεροπορία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ελάχιστα διπλωματικές εκφράσεις για να διατυπώσει τη δική του εκδοχή του συμβάντος: «Αν κάποιος στην τουρκική ηγεσία αποφάσισε να γλείψει (sic) τους Αμερικανούς σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, δεν ξέρω αν πήρε τη σωστή απόφαση, όπως δεν ξέρω αν οι Αμερικανοί το είχαν ανάγκη». Συνεχίζοντας σε πιο συμβατικούς τόνους, ο Ρώσος πρόεδρος πιθανολόγησε ότι οι Τούρκοι έριξαν το ρωσικό αεροσκάφος, με αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να τους αφήσουν να μπουν στο βόρειο Ιράκ, όπως έγινε στη συνέχεια. «Μπορώ να φανταστώ μια παρόμοια διευθέτηση», προσέθεσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σημείωσε ότι τα δεδομένα για την Τουρκία άλλαξαν δραματικά μετά την εγκατάσταση ρωσικών πυραύλων τελευταίας γενεάς, S-400, στη βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. «Αν προηγουμένως η Τουρκία παραβίαζε σε μόνιμη βάση τον συριακό εναέριο χώρο, ας το επιχειρήσουν ξανά, αν το επιθυμούν», προειδοποίησε.

Πάντως, το ύφος του Ρώσου ηγέτη ήταν πολύ περισσότερο διαλλακτικό έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών. Δύο ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι οι διαφορές των δύο χωρών στο Συριακό έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, χωρίς να έχουν εκλείψει. «Γενικά, η αμερικανική πλευρά είναι και αυτή έτοιμη να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κοινής (με τη Ρωσία) απάντησης στα προβλήματα που μόνο από κοινού μπορούν να επιλυθούν», δήλωσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου. Ωστόσο στο επίμαχο θέμα που αφορά το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ έμεινε σταθερός στην πάγια ρωσική θέση ότι εναπόκειται στον συριακό λαό και όχι σε εξωτερικούς παράγοντες να αποφασίσει για την τύχη του.

Αίσθηση προκάλεσαν τα εγκωμιαστικά σχόλια του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον αμφιλεγόμενο διεκδικητή του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της ολοκληρωτικής απαγόρευσης της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Τραμπ, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις έναντι των ανθυποψηφίων του, «έναν λαμπρό και ταλαντούχο άνθρωπο, πέραν πάσης αμφιβολίας», προσθέτοντας ότι «κυριαρχεί απολύτως στην προεκλογική εκστρατεία». Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την τοποθέτηση του Τραμπ υπέρ της βελτίωσης των αμερικανορωσικών σχέσεων, αν και φρόντισε να διευκρινίσει ότι είναι έτοιμος να συνεργασθεί με οποιονδήποτε πολιτικό επιλέξουν οι Αμερικανοί πολίτες για ηγέτη τους και ότι η Ρωσία δεν ανακατεύεται στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ.

Ενα άλλο σημείο της μαραθώνιας συνέντευξης που παραχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώπιον 1.400 δημοσιογράφων, ήταν εκείνο που αφορούσε τη ρωσική πολιτική στην Ουκρανία. Για πρώτη φορά φάνηκε να αναγνωρίζει ότι Ρώσοι στρατιώτες έπαιξαν ενεργητικό ρόλο στην κρίση που οδήγησε στην απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία και στον εμφύλιο πόλεμο στις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να συζητήσει ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων με το Κίεβο, αναγνωρίζοντας ότι υπήρξαν Ρώσοι «που ανέλαβαν στρατιωτικά καθήκοντα» στην Ουκρανία, αν και επέμεινε ότι δεν επρόκειτο περί τακτικών ρωσικών στρατευμάτων. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του επιθυμεί τη γρήγορη διευθέτηση της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία και κάλεσε το Κίεβο να ψηφίσει νόμο, όπως έχει δεσμευθεί, που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Αν και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής κυριάρχησαν στη συνέντευξη Τύπου, ο Ρώσος ηγέτης δεν παρέλειψε να καθησυχάσει τους πολίτες για τις προοπτικές της οικονομίας. Το ρωσικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος κατά 4%, σε μεγάλο βαθμό λόγω της κατάρρευσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας λόγω του Ουκρανικού. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η ρωσική οικονομία έχει βγει από την κρίση ή τουλάχιστον από το χειρότερο σημείο της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή