Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

Προσέγγιση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξομάλυνση αναμένεται στις διμερείς σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, ύστερα από πέντε χρόνια εντάσεων με τη διαμεσολάβηση της Ελβετίας, όπως ανέφεραν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την πληροφορία, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε θετικό κλίμα, αν και αρνήθηκε ότι υπάρχει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Η πιθανή αποκατάσταση του διαύλου επικοινωνίας μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ έχει αυξήσει τις ελπίδες για την υλοποίηση ενός ενεργειακού πρότζεκτ για την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Ισραήλ, που θα μπορούσε να αποφέρει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η τουρκική οικονομία βασίζεται ιδιαίτερα στις εισαγωγές για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες, με αποτέλεσμα να έχει αυξήσει τις απόπειρες να βρει νέες πηγές φυσικού αερίου, ιδιαίτερα μετά την αντιπαράθεση Αγκυρας και Μόσχας. Οπως σχολίασε ανώνυμη τουρκική πηγή, ακόμη και κατά το διάστημα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας και Ισραήλ, τα σχέδια για την κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το κοίτασμα Λεβιάθαν δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ. «Ακόμη και οι πολιτικές Αρχές δεν επιθυμούσαν τη διακοπή των συνομιλιών. Γνωρίζαμε ότι όταν ξεπερασθεί το πολιτικό ζήτημα, η υπόλοιπη διαδικασία θα κυλούσε ομαλά» είπε χαρακτηριστικά η πηγή.

Το Ισραήλ έχει ανταποκριθεί μπροστά στα τουρκικά σχέδια, αν και Ισραηλινοί αξιωματούχοι διευκρινίζουν ότι σε θέματα ασφαλείας και ως προς τη στάση απέναντι σε μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς που ζουν στην Τουρκία, δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή. «Θεωρώ ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Επίσης, πιστεύω ότι είναι απόδειξη της διπλωματικής αξίας του φυσικού αερίου και του σχετικού σχεδίου» σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτζ.

Υπενθυμίζεται ότι Αγκυρα και Ιερουσαλήμ είχαν έρθει σε σύγκρουση το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν δέκα Τούρκους ακτιβιστές, που προσπαθούσαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας, ύστερα από επιδρομή στο πλοίο τους. Οι άλλοτε στενές σχέσεις των δύο κρατών παρέμειναν τεταμένες, αν και το Ισραήλ απολογήθηκε και αποζημίωσε τις οικογένειες των θυμάτων το 2013.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή