Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία

Ρευστό πολιτικό τοπίο στην Ισπανία

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΑΔΡΙΤΗ. Μετά την Ελλάδα και την Πορτογαλία, η περίοδος των σταθερών κυβερνήσεων λήγει την Κυριακή και στην Ισπανία, καθώς οι ασφυκτικές οικονομικές πιέσεις των τελευταίων ετών ετοιμάζονται να βάλουν τη σφραγίδα τους στο ισπανικό πολιτικό σκηνικό. Ενώ το ποσοστό ρεκόρ 42% των εκλογέων παραμένει αναποφάσιστο, το μόνο βέβαιο ενόψει των βουλευτικών εκλογών είναι ότι την επόμενη ημέρα η Ισπανία θα αναζητεί κυβέρνηση συνασπισμού.

«Είναι οι πιο ρευστές εκλογές στην ιστορία μας», είπε στους Financial Times ο Χοσέ Πάμπλο Φεραντίζ, επικεφαλής ερευνών στο ισπανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Metroscopia. «Στις εκλογές του 2011 μετακινήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Φέτος υπολογίζουμε ότι οι μετακινούμενοι θα φθάσουν τα 8 εκατομμύρια».

Σε σύγκριση με το 2011, όταν το Λαϊκό Κόμμα απέσπασε 45% και απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, το πολιτικό σκηνικό έχει κατακερματιστεί, με την ανάδειξη δύο νέων κομμάτων, του αριστερού Podemos και του κεντροδεξιού Ciudadanos. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην πρώτη θέση, πέφτοντας ωστόσο κάτω από το 30% – ποσοστό που θα οδηγήσει τον Μαριάνο Ραχόι την επομένη των εκλογών να αναζητήσει σύμμαχο ή να δει τα άλλα κόμματα να συνασπίζονται εναντίον του.

Το δεύτερο σενάριο υλοποιήθηκε στην Πορτογαλία, όπου η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας του Αντόνιο Κόστα στηρίχθηκε στις ψήφους της αριστεράς προκειμένου να εκθρονίσει τον ομοϊδεάτη του Ραχόι, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Στην Ισπανία, το φιλελεύθερο κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos πιθανότατα θα κληθεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή – στοιχείο που μπορεί να παρατείνει τη θητεία του Λαϊκού Κόμματος στην εξουσία, βάζοντας όμως τέλος στην εποχή Ραχόι, αφού ο επικεφαλής των Ciudadanos Αλμπερτ Ριβέρα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν ο Ραχόι παραμείνει επικεφαλής.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Λαϊκό Κόμμα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κοινωνική προστασία και με το Podemos στην αναγέννηση της δημοκρατίας», είπε ο Ριβέρα σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία.

Προς τους Ciudadanos οδεύουν κυρίως απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος, ενώ προς το Podemos απογοητευμένοι σοσιαλιστές. Ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, έχει εντείνει τις επιθέσεις προς το Podemos τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας ότι η ψήφος προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ο μόνος τρόπος να μπει τέλος στην κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος.

Την επομένη των εκλογών, η πρωτοβουλία θα ανήκει στον βασιλιά Φίλιππο, ο οποίος θα συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των κομμάτων και θα κληθεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που θεωρεί ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης. Οπως έδειξε η πορτογαλική εμπειρία, αυτό δεν είναι πάντοτε το πρώτο κόμμα.

Οι συζητήσεις για το μεταφορικό «ράπισμα» που ενδέχεται να υποστεί ο πρωθυπουργός Ραχόι την Κυριακή μετατράπηκαν σε απτές εικόνες χθες στη Γαλικία, όταν 17χρονος γρονθοκόπησε τον Ισπανό πρωθυπουργό στο πρόσωπο. Ο 17χρονος είπε στους αστυνομικούς ότι «ο Ραχόι παίρνει δύο μισθούς», ενώ ο Ισπανός ηγέτης ευχαρίστησε τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς για την υποστήριξή τους και σημείωσε ότι δεν έχουν όλες οι πράξεις πολιτικό περιεχόμενο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή