Σύμπλευση Τουσκ με Ρέντσι

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση του κεντροαριστερού πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι με τη συντηρητική καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με αιχμή την επέκταση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream από τη βόρεια Ρωσία στη Γερμανία. Μία ημέρα μετά την καταγγελία του Ρέντσι ότι η Γερμανία ακολουθεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών, απαγορεύοντας σε άλλες χώρες να έχουν προνομιακές οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ η ίδια επωφελείται το μέγιστο από αυτές, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. δικαίωσε εν πολλοίς τις αιτιάσεις της Ρώμης.

Με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι το σχέδιο για διπλασιασμό της χωρητικότητας του Nord Stream δεν συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες για διαφοροποίηση στις πηγές ενεργειακού εφοδιασμού της Ενωσης και κάλεσε την Κομισιόν να επιληφθεί του θέματος.

Στη διάρκεια συνάντησης σοσιαλιστών ηγετών, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη, ο Ματέο Ρέντσι είχε καλέσει τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις να σχηματίσουν ενιαίο μέτωπο με στόχο να εξισορροπήσουν τη γερμανική επιρροή στην Ε.Ε. Η Ιταλία, ο δεύτερος Ευρωπαίος εταίρος της Ρωσίας μετά τη Γερμανία, υπέστη σοβαρές απώλειες από τις κυρώσεις που επέβαλε η Ενωση στη Μόσχα, στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης. Ο Ματέο Ρέντσι εξανέστη για το γεγονός ότι, ενώ η Κομισιόν όρθωσε εμπόδια στην κατασκευή του Νότιου Αγωγού, που θα μετέφερε ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας και Ιταλίας, δεν είχε αντιδράσει μέχρι χθες στην επέκταση του Nord Stream, από τον οποίο ωφελείται τα μέγιστα η Γερμανία.

Πρόσθετη αιτία τριβών μεταξύ Ρώμης και Βερολίνου αποτελεί η έντονη πίεση που ασκείται στην Ιταλία -όπως και στην Ελλάδα- αναφορικά με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Ο Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε «σουρεαλιστικές» τις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνησή του για την ταυτοποίηση των μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει εκπληρώσει «το 90% των υποχρεώσεών της, ενώ οι Βρυξέλλες έχουν υλοποιήσει μόλις το 1% των δικών τους δεσμεύσεων σε Ιταλία και Ελλάδα» αναφορικά με τη μετεγκατάσταση προσφύγων, βάσει ποσοστώσεων.

Ενδεικτικό του βαρομετρικού χαμηλού στις σχέσεις Ρώμης- Βερολίνου είναι και ρεπορτάζ της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, σύμφωνα με το οποίο ο Ρέντσι πρόκειται να αντικαταστήσει τον Ιταλό πρεσβευτή στην Ε.Ε., κρίνοντας ότι ακολουθεί πολύ ενδοτική γραμμή. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πιέζει σταθερά υπέρ της αποκατάστασης στενότερων σχέσεων της Ενωσης με τη Ρωσία και πρόσφατα αντιτάχθηκε στην παράταση κατά ένα εξάμηνο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα. Προ ημερών, ο Ματέο Ρέντσι επέρριψε στις πολιτικές λιτότητας της Γερμανίας και της Ε.Ε. ευθύνες για την άνοδο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις περιφερειακές εκλογές της Γαλλίας.

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τοπικές εκλογές το 2016 σε μεγάλες πόλεις, όπως η Ρώμη, το Μιλάνο και η Νάπολη. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι το κόμμα του θα υποστεί ήττες, ενώ θα ενισχυθούν τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων και η Λέγκα του Βορρά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή