Υπερβολικές, ενίοτε, ποινές επιβάλλουν τα γαλλικά δικαστήρια

Υπερβολικές, ενίοτε, ποινές επιβάλλουν τα γαλλικά δικαστήρια

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Σε φυλάκιση τριών μηνών με αναστολή και εξάμηνη αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης καταδίκασε αυτόφωρο πλημμελειοδικείο της γαλλικής πρωτεύουσας τον 23χρονο Μοχάμεντ Σ. που συνελήφθη τη νύχτα της 15ης Νοεμβρίου από την αστυνομία για «διαφήμιση της τρομοκρατίας, προσβολή οργάνων της τάξης, έργω εξύβριση και προσβολή της δημοσίας αιδούς».

Η υπόθεση του Μοχάμεντ Σ. (το επίθετο του οποίου δεν δημοσίευσε η εφημερίδα «Le Monde» στο σχετικό της άρθρο για τις δικαστικές υπερβολές στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, είναι χαρακτηριστική της αυστηρής αντιμετώπισης των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σε κρούσματα, που πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δεν θα απασχολούσαν τη δικαιοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης, οι μάρτυρες κατηγορίας-αστυνομικοί περιέγραψαν πως συνέλαβαν τον 23χρονο την ώρα που ουρούσε στον δρόμο, εμφανώς μεθυσμένος, διηγούμενοι τον οχετό ύβρεων που εξαπέλυσε εναντίον τους.

Τα προσβλητικά λόγια του Μοχάμεντ, όμως, περιελάμβαναν και δηλώσεις όπως: «Καλά σας γ…. το Ισλαμικό Κράτος χθες! Ζήτω το τζιχάντ!», που στοιχειοθετούν το αδίκημα της διαφήμισης της τρομοκρατίας. Η επιείκεια της δικαστού, όμως, που αρκέστηκε να επιβάλει ποινή με αναστολή στον Μοχάμεντ αποτελεί εξαίρεση τις ημέρες αυτές στη Γαλλία.

Στην Τραπ, το Μονπελιέ και τις Βερσαλλίες, δικαστήρια καταδίκασαν μεθυσμένους δράστες ανάλογων περιστατικών σε φυλάκιση 6 μηνών χωρίς αναστολή. Στην κωμόπολη Λουνέλ της Νότιας Γαλλίας, δικαστήριο καταδίκασε σε ένα έτος φυλάκιση χωρίς αναστολή, άνδρα με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, επειδή βγαίνοντας από νυχτερινό κέντρο και αφού είχε καταναλώσει μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος αποπειράθηκε να κλέψει ένα κινητό τηλέφωνο και φώναξε: «Είμαι ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ!» και «Ζήτω το Ισλαμικό Κράτος!».

Ακροάσεις 255 υπόπτων

Μεταξύ 14 Νοεμβρίου και 14 Δεκεμβρίου, εισαγγελείς σε όλη τη Γαλλία προχώρησαν σε ακροάσεις 255 υπόπτων για «απολογία της τρομοκρατίας». Η γενική γραμματέας του συνδικάτου δικαστικών, Λοράνς Μπλισόν επισημαίνει ότι ο αριθμός αυτός είναι αντίστοιχος με αυτόν των διώξεων μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου εναντίον του Charlie Hebdo και του παντοπωλείου Hyper Kasher.

«Παρότι οι ενώσεις δικηγόρων και δικαστικών δεν αντέδρασαν αυτή τη φορά με τον ίδιο τρόπο, όπως είχαν κάνει μετά τον Ιανουάριο, η αυστηρότητα του δικαστικού συστήματος δεν μας εκπλήσσει πλέον» λέει η κ. Μπλισόν. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις 255 παραπομπές, μόλις 129 πέρασαν το στάδιο της προανάκρισης και από αυτές, δύο μόνο παραπέμφθηκαν σε κακουργοδικεία. Με την αυτόφωρη διαδικασία δικάστηκαν 47 κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο Μοχάμεντ Σ.

Νεαροί 18 έως 22 ετών

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι αυτόφωρες αυτές διαδικασίες αφορούν νέους άνδρες, ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών, αλλά και ανηλίκους, που παραπέμπονται στα δικαστήρια ανηλίκων.

Στις αρχές Δεκεμβρίου στη Μασσαλία, ενήλικος μαθητής λυκείου απειλεί κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τάξη του, ότι «θα γαζώσει Εβραίους με Καλάσνικοφ». Το αυτόφωρο ποινικό δικαστήριο τον καταδικάζει σε δέκα μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή στις διαβόητες φυλακές της Μπομέτ.

«Το ποινικό του μητρώο ήταν βεβαρημένο, ενώ η ατμόσφαιρα στη Μασσαλία μετά τις επιθέσεις επηρέασε και αυτή την απόφαση του δικαστηρίου. Είναι, όμως, σωστό να στείλουμε έναν 19χρονο, που ουδέποτε έδωσε σημάδια ριζοσπαστικοποίησης, στην Μπομέτ; Τι νομίζετε ότι θα γίνει αφού αποφυλακισθεί» αναρωτιέται ο συνήγορός του, Ολιβιέ Κουν-Μασό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή