Κίνα: Δεκάδες αγνοούμενοι από την κατολίσθηση στη Σεντζέν

Κίνα: Δεκάδες αγνοούμενοι από την κατολίσθηση στη Σεντζέν

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν οι διασώστες το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν 85 άτομα που αγνοούνται μετά την κατάρρευση ενός ολόκληρου λόφου από μπάζα στο βιομηχανικό πάρκο της πόλης Σεντζέν. Σύμφωνα με τις Αρχές, η κατολίσθηση προκάλεσε ζημίες ή και έθαψε ολοκληρωτικά τουλάχιστον 33 κτίρια του βιομηχανικού πάρκου της κινεζικής πόλης, όπου παράγεται ευρύ φάσμα αγαθών από κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα. Ειδικότερα, όμως, η κατολίσθηση κάλυψε μια έκταση 380 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με λάσπη που σε πολλά σημεία υπερβαίνει σε ύψος τα δέκα μέτρα. Τουλάχιστον 16 άτομα διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της περιοχής, ανάμεσα στα οποία και μικρά παιδιά.

Παρότι είναι ασαφείς οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία των προσπαθειών διάσωσης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τουλάχιστον επτά εγκλωβισμένα άτομα διασώθηκαν ενώ εξακολουθούν να αγνοούνται άλλα 85. Μερικές ώρες νωρίτερα, οι κυβερνητικές πηγές είχαν αναφερθεί σε 91 αγνοουμένους, χωρίς, ωστόσο, να δοθεί κάποια εξήγηση για τη νέα αξιολόγηση του αριθμού των αγνοουμένων.

Η κατολίσθηση είναι η τέταρτη μεγάλη καταστροφή που πλήττει την Κίνα μέσα στην τελευταία χρονιά (ανάμεσα στις πολύνεκρες καταστροφές της τρέχουσας χρονιάς το θανατηφόρο ποδοπάτημα στη Σαγκάη, την πρώτη ημέρα της χρονιάς, η ανατροπή ενός κρουαζιερόπλοιου στον Γιανγκτσέ και η ισχυρότατη πολύνεκρη έκρηξη στην αποθήκη χημικών στην Τιαντσίν).

Για όλες τις προαναφερθείσες τραγωδίες θεωρείται υπεύθυνο το ανθρώπινο λάθος, αλλά και γενικότερα η εξαιρετικά πλημμελής τήρηση των κανόνων ασφάλειας.

Οσον αφορά την πρόσφατη κατολίσθηση, το υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας ανακοίνωσε ότι ένας τεχνητός λόφος από λάσπη, τσιμεντόπλακες και άλλα υλικά κατασκευής που σωρεύονταν τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει σε ύψος εκατό μέτρων. Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έκαναν τη μάζα των υλικών ασταθή, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει.

Οι αεροφωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο μπλογκ του υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας απαθανάτισαν την πληγείσα περιοχή, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο καθώς καλύπτεται από μια πραγματική θάλασσα κόκκινης λάσπης. Πολλά κτίρια είτε έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είτε έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, είτε έχουν αποκτήσει κλίση. Μάλιστα, όπως αναφέρουν κάποια σχόλια που αναρτήθηκαν, η λάσπη έχει γεμίσει τα κτίρια και οι πιθανότητες επιβίωσης υπό αυτές τις συνθήκες είναι πραγματικά μηδενικές.

Σύμφωνα, πάντως, με μαρτυρίες κατοίκων που έμεναν κοντά στην πληγείσα περιοχή, οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζαν την επικινδυνότητα της κατάστασης και φοβούνταν ότι επρόκειτο να συμβεί το μοιραίο.

Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων περιλαμβάνονται 14 εργοστάσια, δύο κτίρια γραφείων, μία καφετέρια, τρεις κοιτώνες και 13 εργαστήρια. Επίσης κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι εξακόσιοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν σε ασφαλείς περιοχές.

Στην προσπάθεια διάσωσης των αγνοουμένων συμμετείχαν τουλάχιστον τρεις χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 151 γερανοί και άλλα οχήματα όπως εκσκαφείς και φορτηγά για την απομάκρυνση των μπάζων, αλλά και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά διάσωσης, όπως εξάλλου και διάφορα μηχανήματα και εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ιχνών ζωής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από την αστάθεια του λόφου λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών, η αρχική κατολίσθηση προκλήθηκε εξαιτίας μιας έκρηξης σε αγωγό φυσικού αερίου της PetroChina, της μεγαλύτερης πετρελαϊκής εταιρείας της Κίνας. Η φωτιά που ξέσπασε σβήστηκε σχετικά εύκολα, ενώ σφραγίστηκε και ο αγωγός που είχε σπάσει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή