Μπούντεσμπανκ: Με παρατεταμένη ανεργία απειλούνται πολλοί πρόσφυγες

Μπούντεσμπανκ: Με παρατεταμένη ανεργία απειλούνται πολλοί πρόσφυγες

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα πολύ μεγάλο μέρος των προσφύγων που αναμένεται να φτάσουν στη Γερμανία τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να βρεθεί στην ανεργία και να μην καταφέρει να ενταχθεί στην αγορά εργασίας παρά μόνο σταδιακά, εκτιμά η Μπούντεσμπανκ, η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Μέχρι τα τέλη του 2017 η καθαρή μετανάστευση των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία μπορεί να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο. Ως αποτέλεσμα, θα αυξηθεί η συνολική προσφορά εργασίας κατά 520.000 ανθρώπους, προβλέπει η Μπούντεσμπανκ, στη μηνιαία οικονομική έκθεσή της.

"Οι εμπειρικές μελέτες δείχνουν ότι αυτό το επιπρόσθετο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί προσωρινά στην ανεργία", συνεχίζει η τράπεζα, εξηγώντας ότι αυτό οφείλεται αφενός στα λιγοστά ή ανύπαρκτα προσόντα των προσφύγων και αφετέρου σε πολιτισμικά και γλωσσικά εμπόδια. Παρά τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας, υπολογίζεται ότι το ποσοστό ανεργίας θα φτάνει το 70% κατά τον πρώτο χρόνο αφότου αναγνωριστεί στους ανθρώπους αυτούς το καθεστώς του πρόσφυγα, ενώ ακόμη και τρία χρόνια αργότερα η ανεργία μεταξύ τους θα αγγίζει το 40%.

Πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο είναι πολύ νέοι και ελάχιστοι διαθέτουν ακαδημαϊκούς τίτλους από τη χώρα προέλευσής τους. "Τα επαγγελματικά προσόντα των προσφύγων είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των Γερμανών ή των άλλων μεταναστών", γεγονός που θέτει "μια μεγάλη πρόκληση" για το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα, τονίζει η Μπούντεσμπανκ.

Η κεντρική τράπεζα εκτιμά επίσης ότι "οι επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες για τους πρόσφυγες θα οδηγήσουν σε μια συνολική αύξηση της ζήτησης (…) και αυτή η ώθηση της ζήτησης θα ενεργήσει ως πρόγραμμα ανάκαμψης" και θα συμβάλει στη στήριξη της ανάπτυξης της Γερμανίας τα επόμενα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή