Χριστούγεννα με άρωμα… άνοιξης στη Γηραιά Ηπειρο

Χριστούγεννα με άρωμα… άνοιξης στη Γηραιά Ηπειρο

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα Χριστούγεννα του 2015 θα έχουν… άρωμα άνοιξης σε ένα μεγάλο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου. Ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου στην Φινλανδία, οι κερασιές άνθισαν στη Γερμανία, τα παγοδρόμια στη Μόσχα παραμένουν κλειστά και τα χιονοδρομικά κέντρα χωρίς… χιόνι.

«Πρόκειται πραγματικά για Χριστούγεννα που θα περάσουμε στο μπαλκόνι», δήλωσε ο Φρεντερίκ Νατάν της μετεωρολογικής υπηρεσίες της Γαλλίας αναφερόμενος στις θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, από το Λονδίνο έως τη Μόσχα.

«Χθες, Κυριακή, ο υδράργυρος κατέγραψε ένα απόλυτο ρεκόρ για το μήνα Δεκέμβριο στην Φινλανδία: τα θερμόμετρα έδειξαν 11,2 βαθμούς Κελσίου στο Κοκεμάκι», μια περιοχή στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γάλλος μετεωρολόγος.

Στο Ελσίνκι, ο υδράργυρος ανήλθε στους 10,3 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία ρεκόρ για την πρωτεύουσα, όπου ο μέσος όρος για τον μήνα Δεκέμβριο κυμαινόταν υπό φυσιολογικές συνθήκες υπό το μηδέν (-1 βαθμοί Κελσίου).

Στη Στοκχόλμη χθες Κυριακή η θερμοκρασία ανέβηκε στους 12,6 βαθμούς Κελσίου. Άλλο ένα ρεκόρ για τον μήνα Δεκέμβριο, κατά τον οποίο συνήθως τα θερμόμετρα δείχνουν κατά μέσο όρο -1,7 βαθμούς Κελσίου.

Στο ίδιο κλίμα και η Εσθονία με 11,3 βαθμούς Κελσίου στο Ταλίν, όπου το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το μήνα Δεκέμβριο ήταν 10,6 βαθμοί Κελσίου (το 2006) σε αντίθεση με το μέσο όρο για το μήνα αυτό που είναι -1 βαθμοί Κελσίου.

Αλλά και στο Λονδίνο οι καιρικές συνθήκες είναι αξιοσημείωτα ήπιες, υπογραμμίζει ο Φρεντερίκ Νατάν, που επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στο πάρκο Σεντ Τζέιμς τα θερμόμετρα έδειξαν 16,9 βαθμούς Κελσίου και 16,4 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Χίθροου, χθες Κυριακή.

Επιπλέον, 2.500 χιλιόμετρα ανατολικότερα, στη Μόσχα, καταγράφονται μία μετά την άλλη πρωτόγνωρες για την εποχή θερμοκρασίες.

«Η μέση θερμοκρασία σήμερα Δευτέρα (+5 βαθμοί Κελσίου) είναι σχεδόν 12 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα (-6,5 βαθμοί Κελσίου)» σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάι Τερεσονόκ, επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης των καιρικών συνθηκών και του κλίματος στην κεντρική Ρωσία και τη Μόσχα.

Στην Κόκκινη Πλατεία το τεχνητό παγοδρόμιο έκλεισε σήμερα για «τεχνικούς λόγους».

«Δεν είναι πλέον ένα παγοδρόμιο, είναι μια όμορφη λίμνη» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος τύπου του παγοδρομίου.

Σε ό,τι αφορά μάλιστα τα 1.200 φυσικά παγοδρόμια της πρωτεύουσας, δεν άνοιξαν ποτέ για το κοινό.

Στην Αγία Πετρούπολη, στις όχθες της Βαλτικής, ο υδράργυρος ανήλθε σήμερα στους 11 βαθμούς Κελσίου και η θερμοκρασία έσπασε κατά 5 βαθμούς και άνω το προηγούμενο ρεκόρ για αυτήν την περιοχή.

«Να κάνουμε σκι; Πού να κάνουμε σκι; Δεν καταλαβαίνουμε πλέον τίποτα. Διανύουμε ακόμα το φθινόπωρο ή βρισκόμαστε ήδη στην άνοιξη;» διερωτήθηκε η Ναταλία Αφανασίεβα, υπεύθυνη του χιονοδρομικού κέντρου Τουτάρι Παρκ κοντά στην Αγία Πετρούπολη.

Και στις Άλπεις, οι υπεύθυνοι των χιονοδρομικών κέντρων μάλλον δεν… χαμογελούν ακόμα και αν ορισμένοι εξ αυτών έχουν σώσει την κατάσταση καλύπτοντας τις πίστες με τεχνητό χιόνι.

Στη Βρετανία οι νάρκισσοι άνθισαν, παρά το γεγονός ότι σήμερα, την 22α Δεκεμβρίου, μπήκαμε και επίσημα στον χειμώνα.

«Λουλούδια τα Χριστούγεννα; Αυτό θα με έκανε να χαμογελάσω, όμως σήμερα το αναιρώ!» υπογράμμισε ο Γκάι Μπάρτερ της Βασιλικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών στην βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Στη Γερμανία εξάλλου οι κερασιές άνθισαν στη Δρέσδη.

Άραγε η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξηγήσει τις ήπιες θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτόν τον Δεκέμβριο στη βόρεια Ευρώπη;

Ως ένα βαθμό ναι, αν και η φυσική μεταβλητότητα του κλίματος αποτελεί αποφασιστικό παράγοντα. «Δεν είναι κάτι το νέο αυτή η μεγάλη μεταβλητότητα που καταγράφεται από τον ένα χρόνο στον άλλο» εξήγησε ο Φρεντερίκ Νατάν, υπενθυμίζοντας για παράδειγμα ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες για μήνα Δεκέμβριο έχουν καταγραφεί στη Γαλλία το 2000 και το… 1934.

«Ωστόσο η υποκείμενη τάση της υπερθέρμανσης του πλανήτη επιτείνει ακόμα περισσότερο μια χρονιά όπως το 2015 που έχει σηματοδοτηθεί από πολύ ήπιες καιρικές συνθήκες» κατέληξε ο μετεωρολόγος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή