Αιμοδότες και οι ομοφυλόφιλοι στις ΗΠΑ

Αιμοδότες και οι ομοφυλόφιλοι στις ΗΠΑ

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από τριάντα ολόκληρα χρόνια αίρεται η απαγόρευση δωρεάς αίματος από ομοφυλόφιλους και αμφισεξουαλικούς άνδρες. Παραμένουν, ωστόσο, κάποιοι σοβαροί περιορισμοί στο ποιος έχει τη δυνατότητα να γίνει αιμοδότης έτσι ώστε να θωρακιστεί η υγεία όσων δέχονται αυτό το αίμα. Ο Oργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠA (FDA) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να άρει την ολοκληρωτική απαγόρευση δωρεάς αίματος, την οποία, ωστόσο, περιορίζει σε εκείνους τους άνδρες που δεν είχαν ερωτική επαφή με άλλο άνδρα εντός της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για μία προσέγγιση που συνενώνει τις πολιτικές που ακολουθούνται σε άλλα κράτη όπως είναι η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία.

Οι οργανώσεις ομοφυλοφίλων και προάσπισης των δικαιωμάτων τους πιστεύουν ότι παρά την άρση της ολοκληρωτικής απαγόρευσης στην αιμοδοσία στιγματίζονται οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφισεξουαλικοί άνδρες.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο FDA, πριν από τη λήψη της τελευταίας απόφασης, μελέτησε την οριστική άρση όλων των περιορισμών αλλά κατέληξε ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε τη μετάδοση του ιού του έιτζ ακόμα και κατά 400%.

Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ οι δωρεές αίματος εξετάζονται για τον ιό που προκαλεί το έιτζ αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί υπάρχει ένα «παράθυρο» περίπου δέκα ημερών ανάμεσα στην αρχική λοίμωξη και στην ανίχνευση του παθογόνου παράγοντα με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνογνωσίας. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό ο κίνδυνος ενός δείγματος αίματος από δωρητή που να είναι μολυσμένος με τον ιό του έιτζ είναι 1 ανά 1,5 εκατ. Αμερικανών ασθενών. Συνολικά στις ΗΠΑ συγκεντρώνονται 15,7 εκατομμύρια μονάδες αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους του FDA, που έλαβαν την απόφαση κατάργησης της ολοκληρωτικής απαγόρευσης και αντικατάστασής της με τον νέο όρο της ετήσιας αποχής, η ασφάλεια της τράπεζας αίματος των ΗΠΑ παραμένει θωρακισμένη, όπως άλλωστε δείχνουν και τα δεδομένα που έχουμε από την Αυστραλία, όπου ισχύουν περιορισμοί ανάλογοι με αυτούς που επιβάλλει ο FDA.
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή