Διαπραγματεύσεων συνέχεια για νέο σχήμα στην Ισπανία

Διαπραγματεύσεων συνέχεια για νέο σχήμα στην Ισπανία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαδρίτη θα αργήσει, κατά τα φαινόμενα, να αποκτήσει κυβέρνηση, αλλά η Βαρκελώνη θα έχει σύντομα τη δική της. Αυτό προμηνύει η χθεσινή συμφωνία των αυτονομιστικών κομμάτων της Καταλωνίας, τη στιγμή που στην ισπανική πρωτεύουσα συνεχίζονται οι δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβερνητικής συμμαχίας, την επαύριο των βουλευτικών εκλογών που ανέτρεψαν τον δικομματισμό

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλωνίας από το ισπανικό βασίλειο και της δημιουργίας ανεξάρτητου κράτους κέρδισαν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο, στις περιφερειακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, οι αντιθέσεις στο εσωτερικό τους εμπόδιζαν μέχρι χθες τον σχηματισμό της νέας περιφερειακής κυβέρνησης.

Η περίοδος της αβεβαιότητας φαίνεται ότι κλείνει χάρη στην αλλαγή γραμμής από την πλευρά του αριστερού, αντικαπιταλιστικού κόμματος CUP (Συνδυασμός Λαϊκής Ενότητας). Αίροντας τις αρχικές αντιρρήσεις του, το CUP συναίνεσε χθες στην επανεκλογή του κεντρώου Αρτούρ Μας στο αξίωμα του περιφερειακού πρωθυπουργού.

Η στροφή του CUP επέτρεψε την πολιτική συμφωνία με το κόμμα του Μας «Ενωμένοι για το Ναι» (Junts pel Si) και την Καταλανική Ρεπουμπλικανική Αριστερά (ERC) για τον σχηματισμό περιφερειακής κυβέρνησης. Το κοινό πρόγραμμα προβλέπει μια οικονομική πολιτική με κοινωνικό πρόσημο και έναν οδικό χάρτη για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, με ορίζοντα 18 μηνών.

Καταλανικό ζήτημα

Το καταλανικό πρόβλημα ενδέχεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, στη Μαδρίτη. Το αριστερό κόμμα Podemos, που ήρθε πρώτο στην Καταλωνία και τρίτο σε ολόκληρη την Ισπανία, είναι ανοικτό στην προοπτική κυβέρνησης συνασπισμού με το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE –δεύτερο στις εκλογές της Κυριακής– την Ενωμένη Αριστερά και τα αριστερά, αυτονομιστικά κόμματα της Καταλωνίας και της Χώρας των Βάσκων. Αναφορικά με το Καταλανικό, προτείνει να δοθεί η δυνατότητα στους Καταλανούς να αποφασίσουν οι ίδιοι, με δημοψήφισμα, για το μέλλον τους, αν και διευκρινίζει ότι θα τοποθετηθεί υπέρ της παραμονής της Καταλωνίας στην Ισπανία, με παράλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία θα κατοχυρώνει τον «πολυεθνικό» χαρακτήρα του ισπανικού κράτους.

Οι Σοσιαλιστές, αν και υπόσχονται και αυτοί αναθεώρηση του Συντάγματος σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση, δεν υιοθετούν μέχρι στιγμής την ιδέα του δημοψηφίσματος, πιστεύοντας ότι ενδέχεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου. Κατηγορηματικά αντίθετο στην ιδέα του δημοψηφίσματος είναι το Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή