Νέα επίθεση Νταβούτογλου κατά της Ρωσίας

Νέα επίθεση Νταβούτογλου κατά της Ρωσίας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τον βομβαρδισμό από ρωσικά αεροσκάφη της κατεχόμενης από αντάρτες πόλης Ιντλίμπ της Συρίας καταδίκασε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι η Συρία δεν θα γίνει μέρος «των ρωσικών ιμπεριαλιστικών στόχων». Η επίθεση ρωσικών βομβαρδιστικών κατά της Ιντλίμπ αυτό το Σαββατοκύριακο προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 70 αμάχων, στο κέντρο της πόλης στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να καλεί για την άμεση απομάκρυνση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία, στηρίζει μέρος των ανταρτικών οργανώσεων που πολεμούν τον καθεστωτικό στρατό. Η κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την τουρκική αεράμυνα τον περασμένο μήνα έχει, στο μεταξύ, οξύνει στο έπακρον τις σχέσεις μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας.

«Τα εδάφη της Συρίας δεν είναι –και δεν πρόκειται να γίνουν– μέρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων της Ρωσίας», είπε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός, μιλώντας στα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος AKP στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας.

Η Ρωσία εγκαινίασε στις 30 Σεπτεμβρίου μεγάλη εκστρατεία βομβαρδισμών, στηρίζοντας ουσιαστικά τις καθεστωτικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, οι οποίες έχουν εκδιωχθεί από την επαρχία της Ιντλίμπ και από άλλες στρατηγικά κρίσιμες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Νταβούτογλου είπε επίσης ότι οι συνομιλίες με το Ισραήλ, με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Ιερουσαλήμ, συνεχίζονται και ότι η Τουρκία επιμένει στις απαιτήσεις της για αποζημίωση των δέκα Τούρκων θυμάτων της επέμβασης Ισραηλινών κομάντος στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, αλλά και για άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

23 άμαχοι νεκροί

Μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις, με την υποστήριξη αρμάτων μάχης, διεξήγαγε χθες ο τουρκικός στρατός στην περιοχή της πόλης Τσιζρέ, εναντίον μαχητών του αυτονομιστικού αντάρτικου του PKK. Πυρά από τα άρματα μάχης έπληξαν και σπίτια μέσα στην Τσιζρέ, με στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP να κάνει χθες λόγο για 23 νεκρούς αμάχους.

Σε χθεσινή της ανακοίνωση, η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 250 τραυματίστηκαν στη ΝΑ Τουρκία από τον Ιούλιο μέχρι τώρα, ως αποτέλεσμα των επιχειρήσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον Κούρδων ανταρτών. Σε δημοσίευσή της στην ιστοσελίδα της, η οργάνωση αναφέρει ότι κατέγραψε 15 θανάτους αμάχων τον τελευταίο μήνα, καθώς και πολλά κρούσματα βασανισμού κρατούμενων Κούρδων σε τοπικά αστυνομικά τμήματα.

«Η τουρκική κυβέρνηση οφείλει να ελέγξει αποτελεσματικά τις δυνάμεις ασφαλείας της, να δώσει αμέσως τέλος στην καταπίεση και στη δυσανάλογη χρήση βίαιων μεθόδων και να διατάξει έρευνες γύρω από τις συνθήκες θανάτου και τραυματισμού των θυμάτων των επιχειρήσεών τους.

Η εσκεμμένη άγνοια και η απόκρυψη των συμβάντων αυτών στην κουρδική ΝΑ Τουρκία επιβεβαιώνει την πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ των Κούρδων της Τουρκίας, πως σε περιπτώσεις αστυνομικών ή στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον κουρδικών ένοπλων ομάδων δεν υπάρχουν όρια και δεν υπάρχει νόμος», δήλωσε η Εμα Σινκλέρ-Ουέμπ, επικεφαλής ερευνών για την Τουρκία της HRW.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή